Euroopa Liit keeldus väljamaksest Ukrainale, kuna kardetakse, et Ukraina ei suuda laenu tagasi maksta

Euroopa Liit blokeeris 1,5 miljardi euro suuruse väljamakse Ukrainale, kuna kardetakse, et riik ei suuda laenu tagasi maksta.

Ukraina survestab ühelt poolt Euroopa Liitu väljamakseid tegema, et rahastada sõda Venemaaga, aga Euroopa Komisjon blokeeris 1,5 miljardi euro suuruse väljamakse, vahendab Bloomberg.

Euroopa Liidu laenuandev asutus Euroopa Investeerimispank (EIP) andis Ukrainale laenu, et rahastada sõda Venemaaga. Euroopa Komisjon annab väljapoole liitu minevatele laenudele garantii ning provisjon ehk võimalik laenukahju on tavaliselt 9 protsenti väljamaksest. Ukraina laenu puhul aga on provisjoni suurus 70 protsenti summast, kuna kardetakse, et seda raha ei suudeta tagasi maksta. Sama lugu oli ka eelmise, 1 miljardi euro suuruse laenuga Ukrainale.

Euroopa Komisjoni ametnik ütles, et EL peab tagama, et suudab Ukraina maksejõuetuse korral kahjud katta. Komisjon otsib alternatiivseid lahendusi, mille kohaselt EL-i liikmesriigid või EIP jagavad osa nende laenudega kaasnevatest lisariskidest, lisas ametnik.

EL ise on püüdnud kokku leppida lühiajalises rahastamises, et Ukraina suudaks välja maksta palkasid ja katta muid jooksvaid kulusid. EL on juba pidanud ajutiselt vähendama Kiievisse saadetava erakorralise rahastamise summat, kuna eelmise nädala 1 miljardi euro väljamakse takerdus, kuna Saksamaa blokeerib suuremat, ligi 9 miljardi euro suurust paketti.

Mitmed ELi liitlased kritiseerisid selle nädala alguses Luganos toimunud Ukraina abistamise konverentsil ELi selle eest, et EL ei täitnud oma suuremaid, ligi 9 miljardi euro suuruseid kohustusi, ja kutsusid ELi üles seda kiiresti tegema, rääkisid Euroopa Komisjoni allikad.

Ukraina rahandusministeeriumil hakkavad sõja venimisel rahastamisvõimalused otsa saama, mistõttu riik jääb üha enam sõltuma välisest abist. Ukraina ametnikud uurivad võlgade restruktureerimise võimalust, et leevendada oma laenukoormat, säilitades samal ajal suhted rahvusvaheliste investoritega.

Euroopa Komisjon on nädalaid pingutanud, et tagada suurem toetus Ukrainale, mille valitsusel on raskusi rahaliselt pinnal püsida, kuna Venemaa invasioon hävitab infrastruktuuri ja lämmatab riigi majandust.

Kommentaarid
(Külastatud 666 korda, 1 külastust täna)