Vene välisminister Soome ja Rootsi liitumise kohta NATO-ga: Mitte keegi ei kuula Soomet ega Rootsit

Garanteerin, et mitte keegi ei kuula Soomet ega Rootsit, ütles nende riikide liitumist NATO-ga kommenteerides Vene välisminister Sergei Lavrov.

Lavrov ütles intervjuus BBC-le, et Venemaa tegelikult ei tunginudki Ukrainasse. Ta ütles, et Ukrainas on natsid ja Venemaa puhastab Ukrainat natsidest.

Lavrov lükkas üksteise järel ümber ajakirjaniku poolt esitatud väited. „Mina võin tuua vastupidiseid fakte,” ütles ta.

Ajakirjanik küsis muu hulgas, kas uued NATO-ga liitumise avaldused on märk Vene diplomaatia ebaõnnestumisest. Lavrov vastas, et Soome ja Rootsi ei arvesta oma kodanike arvamustega. Samamoodi ignoreerib NATO oma ülesannete täitmisel paljude erinevate riikide inimeste arvamusi, selgitas Lavrov.

Küsimusele, kas Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga on oht Venemaale, vastas Lavrov: „Vaatame, mis juhtuma hakkab.”

Lavrov ütles, et soovib Soome ja Rootsi tegevust NATO liikmetena ka praktikas näha. „Oleme seda mitu korda öelnud. Kui Soome ja Rootsi ühinevad NATO-ga, tahame näha, mis seal tegelikult toimub,” lisas ta.

Välisminister täpsustas, et peab muu hulgas silmas võimalikku sõjalist tegevust piirkonnas. „Kas sinna saadetakse relvi ja sinna paigutatakse uued NATO lahinguväed… Ja ma võin teile kinnitada, et keegi ei kuula eurooplasi ega kuula Soomet ja Rootsit,” märkis ta.

Lavrov viitas USA-le ja riigi kaitseministrile Lloyd Austinile. Lavrov kirjeldas, kuidas Austin on rääkinud sõjalise kohaloleku suurendamisest Euroopas. „Ta ei taha kuulata liitlasi Euroopas. Ta otsustas selle ise. Ta teatas, et nad langetavad otsuse Washingtonis,” ütles Lavrov.

Kommentaarid
(Külastatud 1,090 korda, 1 külastust täna)