USA meedia: president Biden organiseeris Soome ja Rootsi liitumise NATO-ga

USA president Joe Biden organiseeris Soome ja Rootsi liitumise NATO-ga, edastas telekanal CNN.

Nimelt oli president Joe Biden juba eelmise, 2021. aasta 13. detsembril teinud Soome presidendile Sauli Niinistöle ettepaneku NATO-ga liitumiseks.

Türgi vastuseisu Soome ja Rootsi liitumisele murdis samuti president Biden. Selleks korraldati Türgiga suurel hulgal kohtumisi, samuti võttis president Biden isiklikult ühendust Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğan’iga.

CNN-i info kohaselt palusid eile teisipäeval, 28. juunil Bidenilt abi Soome president Sauli Niinistö ja Rootsi peaminister Magdalena Andersson. Pärast seda helistaski Biden Erdoğan’ile. Enne seda oli Türgi seisukoht Soome ja Rootsi liitumise suhtes eitav.

Biden helistas Erdoğan’ile olles ise veel G7 kohtumisel Saksamaal. Ta soovitas kasutada juhust. Biden lubas Erdoğan’ile, et kui ta on nõus Soome ja Rootsi liitumisega, siis on nõus Biden kohtuma ametlikult Erdoğan’iga.

Eilse teisipäeva õhtuks oligi Türgi vastuseis lahendatud. Ajal, kui president Biden kohtus Hispaania kuningaga, tuli teade, et 6,5 kuud väldanud protsess on jõudnud lõpusirgele. See algas 13. detsembril, kui Biden helistas Niinistöle ja tegi ettepaneku NATO-ga liitumiseks.

Kui Biden lahkus kohtumiselt Hispaania kuninga Felipe VI-ga, siis rääkis ta telefoni teel Niinistö ja Anderssoniga. Niinistö ja Andersson andsid Bidenile teada, millisele kokkuleppele alla kirjutati. Biden andis sellele oma heakskiidu.

Bideni sõnul ebaõnnestus sellega Vene presidendi Vladimir Putini plaan takistada NATO laienemist ida poole. Biden ütles Madriidis, et Putin soovis Euroopa „soometumist”, aga sai „natostumise”.

Kommentaarid
(Külastatud 381 korda, 1 külastust täna)