Ungari presidendi abi: Euroopa Liit ei vaja Vene-vastaseid sanktsioone, vaid läbirääkimisi

Euroopa Liit ei vaja Vene-vastaseid sanktsioone, vaid läbirääkimisi Moskvaga, ütles Ungari presidendi Viktor Orbani abi ELi tippkohtumise ajal Brüsselis.

Orbani abi ütles, et mida rohkem sanktsioone kehtestatakse, seda kahjulikum on see Euroopa Liidule, aga Venemaa elab selle üle, vahendab Reuters.

„Päeva lõpuks on Euroopa selle sõja kaotaja seoses majandusprobleemidega. Meie soovitus on peatada sanktsioonide protsess,” ütles intervjuus agentuurile Reuters peaministri abi Balazs Orban, kes pole peaministri sugulane.

Ungari on üks Vene-meelsemaid EL-i riike, mis sõltub suuresti Venemaa gaasist ja naftast. Venemaa ehitab samuti Ungarile tuumajaama. Ungari viivitas viimase Vene-vastaste sanktsioonide paketiga, mis sisaldas Venemaa nafta impordikeeldu seni, kuni oli enda jaoks erandid välja kaubelnud.

„Praegu kogeme seda, et mida rohkem sanktsioone me kehtestame, seda hullemas seisus me oleme. Ja venelased? Jah, see teeb ka neile haiget, aga nad elavad selle üle. Ja mis veelgi hullem, nad jätkavad Ukrainas,” ütles Balazs Orban.

Alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainasse 24. veebruaril on 27-liikmeline Euroopa Liit kokku leppinud kuues sanktsioonide paketis, mis hõlmavad varade külmutamist ja viisakeeldu Venemaa oligarhidele ja ametnikele, ekspordi piiramist, keskpanga varade külmutamist, pankade lahtiühendamist SWIFT süsteemist ning Venemaa kivisöe ja nafta impordi keelustamist.

Kuid mõned Euroopa ametnikud väidavad, et üksikud oligarhid saavad elada ilma mõne oma jahi või Lääne villata, nad on tõenäoliselt oma likviidseid varad juba EList välja viinud ning Hiina ja teised riigid võimaldavad Venemaal ekspordi piirangutest mööda minna.

Venemaa keskpanga reservide külmutamise teevad vähem valusaks need miljardid dollarid, mida Venemaa saab iga päev oma nafta ja gaasi eest, mida endiselt Euroopasse voolab, väidavad ametnikud. Kui EL lõpetab järgmisel aastal Venemaa nafta ostmise, saab toornaftat müüa ja tankeritega Hiinasse või Indiasse tarnida, väidavad mõned ametnikud.

Teised ametnikud väidavad, et sanktsioonid toimivad, kuid nende täielik mõju Venemaa majandusele võtab aega.

Orban aga ütles, et EL peaks oma taktikat muutma.

„Oleme jõudnud punkti, kus saame aru, et järgisime strateegiat neli kuud, meil on saavutusi, aga kui see nii jätkub, siis järele mõeldes lõppeb see Euroopa jaoks halvasti. Seega tuleb midagi muud välja mõelda. Läbirääkimised, vaherahu, rahu. Diplomaatia. See on meie lahendus,” ütles Orban.

Kommentaarid
(Külastatud 345 korda, 1 külastust täna)