Ukraina abistamine on olnud terve Soome ühiskonna ühine jõupingutus

Soome toetab Venemaa rünnaku alla sattunud Ukrainat nii riiklikult kui ka Euroopa Liidu kaudu. Lisaks välisministeeriumi rahalisele abile on Soome seni ELi kodanikukaitse mehhanismi kaudu saatnud Ukrainale ja lähialadele tsiviilotstarbelist materiaalset abi enam kui kahe miljoni euro väärtuses.

Materiaalne abi on hõlmanud erakorralist majutust, kiirabi, tuletõrjeautosid, päästevarustust, ravimeid ja meditsiinitarbeid. Materiaalse abi osutamist on võimaldanud organisatsioonid, ettevõtted ja asutused oma annetuste kaudu.

  • Alates Ukraina sõja esimesest päevast on soomlaste soov ukrainlasi aidata olnud suur. Vene rünnakust tekkinud mure muutus kohe tegudeks. Soomlaste abivalmidust on olnud meeldiv jälgida. Tänan kõiki osalejaid senise abi eest, ütleb siseminister Krista Mikkonen.

Abiandmise vajadus Ukrainale kestab veel pikka aega

Käimasolev abioperatsioon on erandlik ja abivajadus püsib arvatavalt veel pikka aega. Siseministeerium koordineerib Soome ettevõtete, organisatsioonide ja avalike asutuste annetusi. Eraisikute jaoks on kõige tõhusam viis aidata teha annetus abiorganisatsioonidele. Annetatud kaubad ja tarvikud toimetatakse abivajajateni ELi kodanikukaitse mehhanismi kaudu ja koostöös Ukraina vastutavate ametiasutustega. Euroopa Komisjon koordineerib abi kodanikukaitse mehhanismi kaudu. See tagab, et abi liikumist saab jälgida ja abi jõuab kindlasti oma sihtkohani.

Praegu on Ukrainas enim vajaminevad tsiviiltarbed toiduained (kuivtoit ja valmistoidu pakendid), kütus ja tagavarageneraatorid. Lisaks napib muuhulgas meditsiinitarbeid, päästetarbeid, IT- ja sidetehnikat ning seemneid. Vajadused muutuvad pidevalt.

Kommentaarid
(Külastatud 125 korda, 1 külastust täna)