Soomes hakatakse ahvirõugete levikut jälgima

Soomes lisatakse ahvirõuged jälgitavate nakkushaiguste hulka alates 1. juulist 2022. Valitsus otsustas selle 30. juuni 2022 istungil. Muudatuse tõttu peavad arstid ja laborid teatama kahtlustatavast või kinnitatud ahvirõugete juhtumist terviseametile (THL).

Ahvirõugeid leidub põhiliselt Kesk- ja Lääne-Aafrika troopiliste vihmametsade metsloomade hulgas. Ahvirõuged diagnoositi inimestel esmakordselt 1970. aastal. 2022. aasta mais on teatatud mitmetest ahvirõugete juhtudest, eriti Lääne-Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Seni on Soomes teatatud viiest ahvirõugete juhtumist.

Ulatuslik epideemia pole tõenäoline

Laiaulatuslikku epideemiat ei peeta tõenäoliseks, kuna ahvirõuged levivad inimeste vahel halvasti. Nakkuse võib saada otsesel kokkupuutel nakatunud isiku nahalööbega ja pikaajalisel tihedal vahetul kokkupuutel piiskade kaudu. Enamik nakatumisi on seotud seksiga.

Haigus on olnud enamasti kergekujuline. Haiglaravi vajanud juhtumeid on vähe ja väljaspool Aafrikat pole selle epideemia tõttu surmajuhtumitest teatatud. Haigus võib põhjustada tõsist haigestumist peamiselt neil, kelle immuunsus on muu haiguse või ravi tõttu langenud. Aafrikas on haiguse rasketest vormidest teatatud lastel ja rasedatel.

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskus (ECDC) ja Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on andnud liikmesriikidele korralduse jälgida ahvirõugetesse nakatumiste arvu ja katkestada kõik nakkusahelad. Nakkushaiguste nõuandekomitee pidas 8. juuni 2022. aasta koosolekul ahvirõugete lisamist jälgitavate nakkushaiguste hulka põhjendatuks. terviseamet tegi 15. juunil 2022 ministeeriumile ettepaneku ahvirõugete lisamise jälgitavate nakkushaiguste hulka, et saada paremat teavet haigusjuhtude kohta.

Kommentaarid
(Külastatud 259 korda, 1 külastust täna)