Soomes ei sähvi kiiruskaamerad enam nii tihti kui varem – milles põhjus?

Võrreldes varasemaga on Soomes oluliselt vähenenud kiiruskaamerate poolt fikseeritud kiiruseületamiste arv. Jaanuarist maini oli kiiruskaamera trahve 50 000, kui enne koroonat oli neid enam kui 100 000.

Politsei andmetel pole liiklejad muutunud kuulekamaks ja liiklustihedus on naasmas varasemale tasemele. Kaameraid on saadud juurde, neid on nüüd 300 ja kaameraposte 1100, vahendab Yle.

Juhtumite arvu langus on seotud kiiruskaamerate sähvimise reguleerimisega 20 km/h kiiruseületamise peale. See tähendab, et piir pole seatud üle 21 km/h kiiruse ületamise peale, mis on juba liiklustrahvi piir, vaid veidi alla selle, ja samas üle 7-8 km/h, mis on kõrgemate liiklusveatasude piir.

Politsei andmetel pannakse sähvimise piir paika iga kaamera kohta eraldi. See pole samasugune igal pool Soomes. Mõnes kohas on kaamerad üldse välja lülitatud. Kaamerad on töös põhiliselt seal, kus on rohkem liiklust.

Kiiruskaamerate reageerimise piiri tõstmisega soovib politsei vältida trahviteadete töötlemise ülekoormust. Kaks aastat kehtinud uus liiklusseadus on aeglustanud trahvide tegemist politseis. Kui varem töötas süsteem korralikult, siis nüüd oleks see nagu kännu taga kinni.

Trahvide töötlemist on raskendanud ka Ukraina sõda. Ukrainast on saabunud Soome hulgaliselt pagulasi, kellega politsei tahab rääkida. Politsei liiklusohutuskeskuse töötajad on pidanud vestlema pagulastega.

Politsei kasutab ka traditsioonilist meetodit ehk käsitsi tee ääres kiiruse mõõtmist, aga seda varianti kasutatakse järjest vähem.

Politsei lõpetas hoiatuste (3-6 km/h kiiruseületust) väljasaatmise kaks aastat tagasi. See vähendas politsei töökoormust umbes 250 000 teate võrra aastas, mis moodustas toona umbes poole kõigist kiiruseületamistest. Praegu on samuti võimalik hoiatusi välja saata, aga seda ei tehta.

Liiklusveatasu (liikennevirhemaksu) mõistetakse kiiruseületamise puhul kuni 20 km/h. Selle suurus on 70-200 eurot. Liiklustrahv (päiväsakko) määratakse, kui kiiruseületamine on üle 21 km/h. Liiklustrahvi suurus sõltub isiku sissetulekust ja trahvide arvust.

Kommentaarid
(Külastatud 2,712 korda, 1 külastust täna)