Soome keskpank: sõda võib ajada Soome ja terve euroala majanduse langusse

Venemaa rünnak Ukraina vastu nõrgendab Soome majanduse väljavaateid, edastab keskpank. Käesoleval aastal kasvab majandus värske prognoosi kohaselt 1,7 protsenti, aga järgmisel aastal vaid 0,5 protsenti.

Kasv peaks uuesti kiirenema 1,5 protsendini 2024. aastal, mil rahvusvahelise majanduse probleemid leevenevad, vahendab MTV.

Soome keskpanga hinnangul püsib inflatsioon tänavu kõrge, 5,6 protsendi tasemel. Järgmisel aastal peaks inflatsioon alanema 2,4 protsendini. Euroala inflatsioon alaneb eesmärgi ehk 2,0 protsendini 2024. aastal.

Euroopa inflatsiooni alandab Euroopa keskpank, mis lõpetab väärtpaberite kokkuostud ning alustab seejärel intresside tõstmisega. Järgmine tõus on kavas septembris.

Soome keskpanga info kohaselt oli majandus juba koroonakriisist taastumas, kui peale tuli sõda. Soomes pole välistatud ka majanduslangus, kuna energia ja tooraine hinnad on kerkinud ning majanduse kohanemisvõime aeglane.

Soome keskpank lähtub prognoosi puhul eeldusest, et sõjast tulenev ebakindlus aja jooksul kaob. Sõja käiku on aga võimatu prognoosida.

Majanduse olukord võib pöörduda veelgi halvemaks olukorras, kus häired tooraine ja kaupade saadavusega jäävad püsima ning hinnad jäävad kõrgeks. Halvemal juhul läheb kogu eurotsooni majandus langusse.

Kommentaarid
(Külastatud 320 korda, 1 külastust täna)