Soome ja Rootsi kirjutasid alla vastuvõtva riigi toetuse kokkuleppele

Täna, 7. juunil 2022 allkirjastasid Soome ja Rootsi kaitseministrid Reykjavikis vastuvõtva riigi toetuse kokkuleppe.

Vastuvõtva riigi toetuse kokkulepe tugevdab Soome ja Rootsi kaitset ning süvendab kahepoolset koostööd kõigis julgeoleku olukordades, loob tingimused operatiivkoostööks rahuajal ning muudab paindlikumaks riigi toetuse kokkuleppimise õppuste korraldamiseks.

Vastuvõtva riigi toetus (Host Nation Support – HNS) viitab eraldi kokkulepitud meetmetele, mida vastuvõttev riik võtab teise riigi vägede võimete toetamiseks. Vastuvõtva riigi tuge pakutakse kõikides julgeolekuolukordades. Vastuvõtva riigi toetust antakse ja saadakse näiteks kõigil rahvusvahelistel õppustel Soomes ja välismaal, samuti sõjalises kriisireguleerimises.

Soome seisukohalt on vastuvõtva riigi toetuse praktilise võimekuse arendamise põhieesmärk luua tingimused sõjalise abi tõhusaks vastuvõtmiseks.

Valitsev julgeolekuolukord on Soome ja Rootsi vahelise süvendatud kaitsekoostöö osana kiirendanud vastuvõtva riigi toetuse arendamist Soome ja Rootsi vahel 2022. aasta jooksul.

Kommentaarid
(Külastatud 364 korda, 1 külastust täna)