Soome asjatundja: sõjas on juhtide vahetamine tavapärane viis võitlusvaimu kasvatamiseks

Sõjas on juhtide vahetamine tavapärane viis võitlusvaimu kasvatamiseks, ütles Soome riigikaitse kõrgkooli sõjanduse abiprofessor Antti Paronen.

Paronen ütles, et Venemaa kasutab üle Ukrtaina täppistulistamist, aga Ukraina idaosas Severodonetski piirkonnas kasutati kaudtuld, vahendab MTV.

Paronen tunnistas, et Ukraina kaitsmine on raske, aga mitte võimatu. Näiteks Ukraina lõunaosas Krimmist põhja pool kasutatakse edukalt sissisõda. Ukraina idaosas on aga kahurite ja kaudtulega edukamad Vene väed.

Paroneni sõnul on see kurnamissõda ja hävitussõda, milles kasutatakse suurtükke. Venemaa pole saanud veel kogu Ukraina idaosa enda kontrolli alla. Donbassi hõivamine on olnud Vene vägede üks eesmärke.

Praeguse Vene vägede korraldusega pole näha, et Kiievit üritatakse niipea uuesti vallutada. Rünnakutega Kiievile püütakse näidata, et Venemaal on sõjaline üleolek, kuigi rindel see alati välja ei paista.

Kiievile tehtud täppistulistamised oli sõnum Ukrainale G7 kohtumise ajal, et neil pole sellist toetust Läänelt, mida võiks eeldada.

Ukraina saab Läänelt palju suurtükkide ja granaadiheitjate laskemoona, tankitõrjerelvi, käsirelvi ja rakette.  Paroneni sõnul võib öelda, et ukrainlased suudavad tankitõrjet ise korraldada, aga see toimub Lääne relvadega.

Paroneni sõnul vajab Ukraina pikamaarelvi, millega oleks võimalik saavutada üleolek suurtükivõitluses. Samuti oleks vaja soomustehnikat, millega oleks võimalik sooritada operatiivseid rünnakuid, et vaenlane maalt välja ajada.

Paronen ütles, et vägede juhtimine oli Venemaa poolelt algul nõrk. Venemaa on aga juhte vahetanud. Sõduri jaoks tähendab see seda, et riigi juhtkond pole rahul sõja käiguga. Juhtide vahetus ja ressursside lisamine on sõjas tavapärane viis võitlusvaimu kasvatamiseks.

Paroneni sõnul on Venemaa relvad ammendumas, eriti täppisralvade osas. Venemaal on aga palju nõukogude-aegset tehnikat nagu suured veokid.

Venemaa puhul on olnud palju juttu isikkoosseisust ja Paroneni väitel toimub Venemaal varjatud mobilisatsioon. See tähendab, et ajateenijaid koolitatakse kiiremini ning neid kasutatakse lepinguliste sõduritena. Samuti kutsutakse senisest rohkem õppustele reservväelasi ning ohvitseride puhul kasutatakse erusõjaväelasi. Nõnda pole vaja korraldada ulatuslikku mobilisatsiooni, mis eeldab sõjaseisukorra väljakuulutamist.

Kommentaarid
(Külastatud 200 korda, 1 külastust täna)