Soome asjatundja karm hinnang: Vene-Ukraina sõda on kestnud 100 päeva ja see jätkub veel pikalt

Vene-Ukraina sõda on kestnud 100 päeva. Soome Välispoliitika instituudi juht Mika Aaltola kirjutab sotsiaalmeedias, et endine olukord ei taastu enam Ukrainas, Venemaal ega ka Lääneriikides.

Samuti pole oodata konflikti kiiret lõppu. Teatud vaherahu võidakse sõlmida, aga seda jõu kogumiseks, märgib Aaltola.

Sõda jätkub tõenäoliselt pikalt hävitussõjana, mis kurnab nii Venemaad kui ka Ukrainat.

Nii nagu sõja algusest saadik on nähtud, on Venemaa osutunud oodatust nõrgemaks vastaseks. Põhjusteks on korruptsioon, probleemid strateegilise planeerimisega ja kehvalt töötav logistika. Lõhe eesmärkide ja tegelikkuse vahel on jäänud väga suureks.

Samal ajal on Venemaal õnnestunud meedia toel hoida rahva toetus sõjale kõrgel.

Venemaal on sõda ja sõdimist üldiselt on peetud riigi võimsuse tunnuseks. See ei tõota tuleviku osas midagi head. Sõjaliste meetmete kasutamine muutub tavapärasemaks, lisab Aaltola.

Aaltola kiidab Lääne demokraatiate ühist sanktsioonitahet, kuid usub, et see energia on selgelt raugemas. Ühine tahe on samal ajal purunemas, sest nii EL-is kui ka NATO-s takistavad demokraatia osas probleemsemad riigid sõjategevuse pidurdamist ja ärahoidmist.

Ukraina relvastamine aga jätkub, sest Aaltola sõnul „saadakse aru negatiivsetest tagajärgedest, mis kaasnevad Venemaa sõjalise võimekusega muuta Euroopas riigipiire”.

Ühisrinne aga ei kesta igavesti. Maailma tüdimust sõjast toidab Venemaa rahvusvaheline surve, näiteks Ukraina viljasaadetiste blokeerimine ja juurdepääsu piiramine erinevatele strateegilistele toodetele nagu neoon.

Aaltola hinnangul suurendavad survet hindade ja intressimäärade tõus ning inflatsioon. Ta prognoosib, et sõda muutub konfliktiks riikides, kus sisetingimused ja välispoliitika segunevad ettearvamatult nii, et vabaneb pandeemia ajal tekkinud sisene ja väline usaldamatus.

Kommentaarid
(Külastatud 488 korda, 1 külastust täna)