Ootamatu pööre: Soome ei saagi idapiiri sulgeda, seda Euroopa Liidu põhimõtete tõttu

Soome tahab muuta seadusandlust, mis võimaldaks piirata üle idapiiri tulevaid pagulasi või vajadusel piiri üldse sulgeda, näiteks siis, kui migrantide voolu kasutatakse hübriidrelvana.

Soome ametkonnad saatsid vastavad päringud Euroopa Komisjonile, et saada hinnanguid, kuidas oleks võimalik seadusandlust muuta. Euroopa Komisjoni esindajatega toimus üle veebi infoseminar, mille käigus selgus, et Soome ei tohigi piiri migrantidele sulgeda, kuna see läheb vastuollu Euroopa põhiväärtusega, vahendab Iltalehti.

Nimelt on Euroopa Liidus kaitstud kõigi inimeste õigus paluda varjupaika ja seda peavad kõik liikmesriigid järgima. Ehk siis peab Soome leidma muid võimalusi, et migrantide hübriidrelvana kasutamisele vastu seista.

Euroopa Komisjoni esindajad leidsid, et mõned piiriületuskohad võib sulgeda, aga see peab olema proportsionaalne võimaliku ohuga. Pakuti välja, et Soome võib küll sulgeda teatud piiriületuskohad, aga inimestele peab jääma võimalus saada rahvusvahelist kaitset.

Varjupaiga taotlemist Soome esindustest ei pidanud Euroopa Komisjoni esindajad sobivaks lahenduseks. Esindusi saab kasutada täiendava meetmena, aga mitte ainsa võimalusena.

Euroopa Komisjonist leiti, et piirivalvet võib tugevdada, aga inimeste tagasisaatmine piirilt pole lubatud.

Soome ametnikud järeldasid nõupidamisest Euroopa Komisjoni esindajatega, et idapiiri sulgemine planeeritud viisil pole võimalik, mistõttu tuleb leida muid võimalusi.

Soome tahtis enne seda muuta seadust nii, et oleks vajadusel võimalik sulgeda kogu idapiir. Seda tahetakse teha, kuna on oht, et migrantide võidakse kasutada hübriidrelvana Soome vastu, kui neid Venemaalt massiliselt üle piiri saadetakse.

Kommentaarid
(Külastatud 2,844 korda, 1 külastust täna)