KUUM: Türgi võib Soome liitumist NATO-ga edasi lükata enam kui aasta võrra

Türgi on andnud teada, et kavatseb Soome ja Rootsi liitumist NATO-ga edasi lükata enam kui aasta võrra.  Türgi on süüdistanud Soomet ja Rootsit koostöö tegemisest Kurdi organisatsioonidega, mida Türgis peetakse terroristlikeks.

See on Türgi jaoks elutähtis teema ning seetõttu ollakse valmis Soome ja Rootsi liitumist edasi lükkama enam kui aasta võrra, rääkis Recep Tayyip Erdogani erakonna liige parlamendis Akif Çağatay Kılıç väljaandele Guardian.

„Mida nad teevad? Nad on kaitsnud terroriorganisatsioone, kes tapavad minu inimesi, ei austa minu piire ja ähvardavad minu riiki,” ütles Kılıç.

NATO tippkohtumine toimub Madriidis 29. juunil. Algul arvati, et seal tähistatakse pidulikult Soome ja Rootsi liitumist.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles eelmisel nädalal, et Madriidi tippkohtumine pole olnud Soome ja Rootsi liitumise jaoks kunagi mingi tähtaeg.

Soomes on süüdistatud NATO-t Türgi ees lömitamises.

Veel kuu aega tagasi lubas Stoltenberg, et Soome ja Rootsi võetakse NATO-sse kiirkorras vastu. Liitumise venimine aga tähendab, et Soome ja Rootsi jaoks kestab väga pikalt ohtlik aeg, kus riigid on praeguses sõjaolukorras esitanud taotluse liitumiseks, aga neid poole veel vastu võetud. Seetõttu ei laiene Soomele ja Rootsile NATO kollektiivkaitse.

Mõned NATO riigid on kahepoolselt lubanud Soomet ja Rootsit kaitsta, kui neid peaks rünnatama. See pole aga eriline lohutus, sest samamoodi lubati kaitsta ka Ukrainat.

Kommentaarid
(Külastatud 209 korda, 1 külastust täna)