KUUM: Soomet ähvardab Vene elektri äralangemise tõttu eeloleval talvel elektrinappus

Soomet ähvardab eeloleval talvel Vene elektri äralangemise tõttu elektrinappus, sest uut Olkiluoto 3 tuumajaama pole korralikult tööle saadud.

See võib tähendada, et Soomes tuleb välja kuulutada elektrituru eriolukord. Olkiluoto 3 tuumajaama omanik TVO teatas kolmapäeval, et elektri tootmine on edasi lükatud detsembrisse, vahendab Helsingin Sanomat.

Pole teada, kuidas tagatakse Soome elektrivajadus eeloleval talvel. Tavaliselt ostab Soome talvise tippkoormuse ajal elektrit lisaks naaberriikidest, aga nüüd on ühendus Venemaaga katkenud. Elektri müük Venemaalt Soome katkes maikuu keskel seoses sanktsioonidest tingitud makseraskustega. Sellega kadus märkimisväärne 1400 MW võimsus.

Varem ei peetud olukorda ohtlikuks, kuna elektrit saab osta ka Eestist ja Rootsist ning Olkiluoto 3 jaam pidi tootmist alustama septembris. See lisaks võrku 1600 MW võimsust.

TVO teade aga muudab olukorda kardinaalselt. Ohutase on nüüd palju kõrgem, tunnistas Soome põhivõrgu Fingrid juht Jukka Ruusunen.

Oht on suurem pakaseliste päevadega, mil tarbimine on suur, samal ajal tuule-energia hulk väike. Selline ilm on tavaliselt jaanuaris-veebruaris, aga võib olla ka talve hakul detsembris. Soome kõigi aegade tarbimisrekord sündis eelmise, 2021. aasta 8. detsembril.

Ruusunen hoiatas, et eeloleval talvel võib olla vajadus rakendada elektrituru eriolukorda. See juhtub siis, kui ilmad on külmad ja tuulevõimsust pole, samas ei tooda Olkiluoto 3 üldse elektrit. Kui tarbimisvõimsus tõuseb üle 15 000 MW, siis võib tekkida kriis.

Esialgu tähendab see, et tarbijatel palutakse elektri tarbimist piirata. Tavaliselt tõuseb ka hind, mistõttu tarbimine väheneb. Kui aga sellest ei piisa, hakatakse piirama tarbimist. See tähendab, et jaotusvõrgu ettevõtted hakkavad tarbijaid tagant lahti ühendama. Sellised katkestused võivad kesta paar tundi ja need ei puuduta elutähtsaid asutusi nagu haiglad. Ühiskonda ei tohiks sellised katkestused halvata.

Kommentaarid
(Külastatud 628 korda, 1 külastust täna)