Kole lugu: Norra saatis Ukrainasse haubitsad, aga neist on saanud juba Vene vägede sihtmärk

Sotsiaalmeediasse on pandud video selle kohta, kuidas Vene väed pommitavad Ukrainas puruks liikurhaubitsa M109, mille saatis Norra.

Videos on näha, kuidas Norra saadetud sõjatehnika Ukrainas puruks lastakse. Video juures on kommentaar, et Ukraina jääb Venemaale tulejõus umbes kümnekordselt alla vaatamata abile, mis Ukrainasse on saadetud. See tähendab, et Lääs peaks Ukrainale saatma kümme korda rohkem sõjatehnikat.

Norra teatas selle peale eile, 8. juunil, et saatis Ukrainasse haubitsad M109. Norra ei teatanud saadetisest julgeoleku kaalutlustel. Kokku saatis Norra Ukrainale 22 haubitsat. Lisaks saadeti laskemoona, tagavaraosi ja muud varustust.

Avalike andmete põhjal oli Norral varem 55 haubitsat M109. Norra on ostmas asemele haubitsaid Lõuna-Koreast.

Norra armee koolitas Saksamaal välja Ukraina võitlejaid neid haubitsaid kasutama.

Norra kaitseminister Bjørn Arild Gram ütles, et tegemist oli Norra jaoks märkimisväärse saadetisega, mida Ukrainas vajatakse. Norra võimud andsid teada, et tulevikus enam Ukrainasse saadetavatest relvadest teada ei anta.

Lisaks on Ukrainale andnud haubitsaid USA, Saksamaa ja Holland.

Liikurhaubitsad on tavalistest suurtükkidest etemad, kuna neid on võimalik lihtsamalt liigutada ühest kohast teise. Selle vaatamata on nad Vene vägedele hea sihtmärk, nagu on näha videost.

Soome kaitseväe endine luurejuht, kindralmajor Pekka Toveri ütles MTV-le videot kommenteerides, et Norra saadetud haubitsatest koosnev Ukraina üksus sattus vaenlase tule alla.

Videos pole näha, kas süttis haubitsa tagaosas olev laskemoon või haubits ise. Kaks ülejäänud haubitsat said tõenäoliselt pihta pommikildudega.

Ukraina sõja ajal on nähtud, et Vene sõjaväelased on teinud palju vigu, mida ukrainlased on meelsasti eksponeerinud. Mitmed asjatundjad on näiteks kritiseerinud seda, et vene tankid on liikunud mööda teid kaugele ette ilma teiste väeliikide toetuseta.

Ukrainas võitlevad soomlased on aga näinud Vene poolelt väga asjatundlikku tegutsemist. Soome üksuse juht Mark Gubar ütles, et suurim viga, mis teha annab on venelasi alahinnata. Seda ei tohi mingil juhul teha.

Sõjas teevad vigu ka ukrainlased. Soome sõja-asjatundja ja reservväelaste ajakirja kolumnist, major Mika Mäenpää kirjutas sotsiaalmeedias, et Norra kingitud haubitsad on lageda taeva all, samas kui kõrval on metsatukk. Lisaks on haubitsal lahingutegevuse ajal luugid lahti, mis näitab asjatundmatust.

Kommentaarid
(Külastatud 2,759 korda, 1 külastust täna)