Kas läheb suuremaks madinaks? USA otsus paigutada Ukrainasse raketid võib laiendada sõjategevust väljapoole

USA valitsus on kord otsustanud Ukrainasse raketid saata, siis jälle ümber mõelnud.

Esmaspäeval kinnitas USA president Joe Biden, et Ukrainasse rakette ei saadeta. Pärast seda, kui Venemaa edenes kiiresti Donbassis, teatas USA president Joe Biden, et USA-l on siiski kavatsus saata Ukrainasse keskmaa raketid HIMARS. USA on seadnud tingimuseks, et rakette ei kasutata sihtmärkide pihta Venemaal, vahendab Fox News.

USA ametnike sõnul on süsteemid osa uuest 700 miljoni dollari suurusest USA abipaketist, mis sisaldab helikoptereid, Javelini tankitõrjesüsteeme, taktikalisi sõidukeid, varuosi ja palju muud.

USA valitsus loodab, et raketisüsteemide saatmine Ukrainasse aitab taastada tasakaalu sõdivate poolte vahel ning tõrjuda Vene suurtükirünnakuid. Loodetakse, et see ei too kaasa Venemaa-poolset sõjategevuse laiendamist väljapoole Ukrainat.

Biden kirjutab ajalehes New York Times avaldatud artiklis, et on otsustanud „pakkuda ukrainlastele paremaid raketisüsteeme ja laskemoona, mis võimaldab neil Ukrainas täpsemini tabada olulisi sihtmärke”.

Samas on Ukrainast võimalik Venemaad rünnata iga relvasüsteemiga, mis asub piirile piisavalt lähedal. USA saadab Ukrainasse keskmaa raketisüsteemi, mille laskeulatus on ligi 80 kilomeetrit.

USA valitsuse allikate väitel on Ukraina pool kinnitanud, et ei kasuta rakette objektide vastu Venemaal. Samas annavad need süsteemid võimaluse paremini tabada Vene sihtmärke Ukrainas.

Arvatakse, et Ukraina saab rakette kasutada riigi idaosas Donbassis, kus suudetakse nii kinni pidada Vene suurtükivägi kui ka võita tagasi Venemaa positsioone linnades, kus võitlus on intensiivne, näiteks Severodonetskis.

Severodonetsk on Venemaa jaoks Donbassi hõivamisel võtmetähtsusega, enne kui saabub rohkem Lääne relvastust, et tugevdada Ukraina kaitset.

Severodonetsk asub Venemaa piirist 150 kilomeetrit lõuna pool ja see on viimane Ukraina valitsuse kontrolli all olev maa-ala Luganski oblastis.

Biden märkis oma New York Timesi kirjutises: „Me ei julgusta ega võimalda Ukrainal rünnata väljapoole riigi piire. Me ei taha sõda pikendada ainult selleks, et Venemaad kahjustada.”

Biden lisas, et „igasugune tuumarelvade kasutamine selles konfliktis toob kaasa rängad tagajärjed.”

Biden märkis: „Ma tean, et paljud inimesed üle maailma tunnevad muret tuumarelvade kasutamise pärast. Me ei näe praegu mingeid märke selle kohta, et Venemaa kavatseb Ukrainas tuumarelva kasutada, kuigi Venemaa tuumamõõgaga vehkimise retoorika on iseenesest ohtlik ja äärmiselt vastutustundetu.”

„Ütlen selgelt: igasugune tuumarelvade kasutamine selles konfliktis mis tahes ulatuses oleks nii meile kui ka ülejäänud maailmale täiesti vastuvõetamatu ja tooks kaasa rängad tagajärjed,” lisas Biden.

Raketisüsteemid antakse Ukrainale üle väga kiiresti, need eraldatakse olemasolevatest USA ladudest. Ukraina sõjaväelased vajavad uute süsteemide puhul väljaõpet, mis kestab nädala või kaks.

HIMARS on paigutatud veokile ja see sisaldab 6 raketti. Süsteem võimaldab tulistada nii keskmaa kui ka pikema laskeulatusega rakette 300 kilomeetri kaugusele.

Alates sõjategevuse algusest veebruaris on USA ja liitlased püüdnud hoida piiratud joont, saates Ukrainale relvi Venemaa vastu võitlemiseks, kuid pole andnud abi, mis võiks ärritada president Vladimir Putinit ja käivitada laiema konflikti, mis võib kanduda teistesse Euroopa osadesse.

Kommentaarid
(Külastatud 1,938 korda, 1 külastust täna)