Kas Eesti ja Soome saatus on otsustatud? Putin võrdles end Peeter I-ga ja lubas vanad Vene impeeriumi alad tagasi võtta

Venemaa president Vladimir Putin vihjas eile neljapäeval, 9. juunil esimest korda Eestile ja Soomele, kui ütles, et tahab Peeter I ajal Vene valdusse läinud vanad Vene impeeriumi alad tagasi võtta

Putin rääkis eile Moskvas noorte ettevõtjate ja teadlastega kohtudes Venemaa plaanide kohta järgmist: „Äsja olime Peeter I 350. sünniaastapäevale pühendatud näitusel. Midagi pole muutunud (naerab). Üllatuslikult jõuad sellise arusaamani. Peeter I pidas 21 aastat Põhjasõda. Sõdides oleks nagu Rootsilt midagi ära võtnud. Midagi ta ei võtnud, ta tõi tagasi. Jaa. Nii ongi. Kogu Laadoga-äärse, kus on täna Peterburg.”

„Kui ta rajas uue pealinna, ei pidanud ükski Euroopa riik seda territooriumi Venemaaks, kõik pidasid seda Rootsiks. Aga seal on iidsetest aegadest soome-ugri rahvaste kõrval elanud slaavlased, kusjuures see territoorium oli Vene riigi kontrolli all. Sama ka läänesuunas, see puudutab Narvat, tema esimesi sõjakäike. Mida ta sinna ronis? Tõi tagasi ja kindlustas – vaat, mida tegi,“ lausus Putin.

„Kõige järgi otsustades on ka meile osaks langenud tagasitoomine (naerab) ja kindlustamine. Ja kui me lähtume sellest, et need baasväärtused moodustavad meie olemasolu aluse, saavutame me kindlasti edu ülesannete lahendamisel, mis meie ees seisavad,“ lisas Putin.

Putin võttis Peeter I teema üles rääkides Venemaa vajadusest end kaitsta ja selle eest võidelda.

Kommentaarid
(Külastatud 2,018 korda, 1 külastust täna)