Karm reaalsus: sõjas hukkunud ukrainlaste arv võib olla hirmuäratav

Ukraina on hoidnud sõjas hukkunud võitlejate arvu rangelt saladuses, aga sellele vaatamata tuleb signaale väga suure hukkunute arvu kohta.

Ukraina idaosas asuva Dnipro linna sõjaväekalmistul on 600 värsket hauda. See on vaid väike protsent neist tuhandetest, kes on Ukraina poolel rindel hukkunud alates 2014. aastast, mil Venemaa hõivas riigi idaosa alad, ent kalmistu kiire laienemine ütleb palju, vahendab New York Times.

Pooled hauad on kalmistul värsked. Need kuuluvad Ukraina sõduritele, kes on viimase kolme kuu jooksul rindel hukkunud.

Seal poleks ühtegi hauda, kui Vene väed poleks sisenenud, räägib kohalik elanik Viktoria. Ukraina ei rünnanud kedagi. „Me elasime omas riigis, oma kodudes, omal maal,” räägib naine.

Viktoria naine Oleksi, elukutselt elektrik lebab ühes neist haudadest. Ta läks sõtta Venemaa sissetungi alguses ja hukkus vaid kuus nädalat hiljem aprillikuus Vene piiri ääres miiniplahvatuse tagajärjel.

Ukraina on hoidnud hukkunud sõdurite arvu kiivalt saladuses. President Volodõmõr Zelenski valitsus on infot varjanud, et hoida sõjaväe moraali kõrgel. Haiglad ega sõjaväelased ei tohi hukkunute kohta infot avaldada. Ajakirjanikke ei lasta sõja eesliinile, fotosid ja videoid hukkunutest kohtab väga harva.

Venemaa pealetung Ukraina idaosas on aga sundinud Ukraina juhte suud paotama ning president Zelenski ütles eelmisel nädalal, et sõjas hukkub 60-100 Ukraina sõdurit päevas ning esimest korda külastas president eesliinil võitlevaid sõdureid.

Ukraina presidendi nõunik Mõhailo Podoljak ütles intervjuus BBC-le, et praegu hukkub rindel lausa 100-200 Ukraina sõdurit päevas.

Sõja eesliinil valitsev olukord paistab välja võitlejate nägudelt, mis on peegeldavad kurnatust, valu ja ärevust. Praegu on Ukraina sõdurite jaoks ilmselt kõige raskem ja otsustavam aeg kogu sõja jooksul.

Sõja iseloom on muutunud, võrreldes rünnakutega Vene kolonnidele Kiievi ümbruses, millega ukrainlased said hästi hakkama. Praegu on alanud ulatusliku kahuritulega kaevikusõda Ukraina idaosas ja seal on edukamad venelased.

Üks Ukraina sõdur rääkis, et Venemaa poolelt on viimased 48 tundi käinud vahepidamatu pommitamine. Eesliinile saadetud sõdurid ei saa magada 72 tundi järjest. Ukraina sõjaväes on proovitud mitmeid perioode ja on selgunud, et kolm ööpäeva on viimane piir, mis suudetakse välja kannatada.

Paljude sõdurite jaoks on kõige raskem asi kraavide kaevamine. Üks 19-aastane sõdur rääkis, et terve üksuse peale oli ainult üks labidas ja seegi polnud väga hea. Ta ütles, et algul oli parem, mehed istusid ümber lõkke, tegid suitsu ja viskasid nalja nagu oleks tegemist kooliekskursiooniga.

Mehed on kaevanud nüüd kogu aeg kraave ja kui pommitamine ägeneb, tuleb neid kaevata üha sügavamaks. Pommid ja mürsud plahvatavad 10-15 meetri kaugusel. Tunda on püssirohu lõhna.

Üks sõduritest, 40-aastane Kiievi ülikooli majandusteaduste doktor ja õppejõud Vadõm ütles, et pole viimase nädala aja jooksul näinud Lääne lubatud relvastust. Ja tegemist on Ukraina sõjaväe kõige kuumema sõjatandriga. Üksuse kasutuses on ainult nõukogude päritolu käsirelvad ja tankitõrjerelvad. Neil pole isegi Javeline, mida on Ukrainasse palju saadetud.

Vadõm ütles, et Vene poolel on palju parem relvastus, kaasa arvatud mitmikraketiheitjad, tankid ja suurekaliibrilised laskerelvad. Vene pool kasutab kõike, mis neil on ja ilma mingite probleemideta.

Vadõm rääkis, et talle teeb meelehärmi see, et Vene pool pommitas kaks päeva järjest nende üksuse positsioone ja Ukraina suurtükivägi ei suutnud teha midagi, et seda tõrjuda.

Ukraina sõduri sõnul kasutab Vene pool kobarpomme, samuti oli metsas näha valget fosforit. See näeb välja nagu ilutulestik. Vadõm rääkis, et üks sõdur tema tuttava üksuses kaotas põletuse tagajärjel nägemise.

Ukrainlased kaotavad palju võitlejaid Vene õhurünnakute tagajärjel. Üks sõdur rääkis, et tema polk kaotas  ühe öö jooksul 28 võitlejat Vene õhurünnaku tagajärjel.

Samas tunnistavad Ukraina sõdurid, et relvavendade hukkumine innustab ja inspireerib teisi. Vadõmi sõnul pole tema üksuses keegi plaaninud lahkuda. Üksustes on mehed alates 19-20 eluaastast ja lõpetades 50ndates meestega. On nii endisi vange kui ka doktorikraadiga võitlejaid. See on omapärane segu, aga kõik tunnevad, et peavad võitlema ja võitma.

Ukrainlaste kaotused on suured, aga Vene poolel hukkub samuti võitlejaid. Vadõm räägib, et selleks, et võita, tuleb võidelda, muud võimalust pole.

Kommentaarid
(Külastatud 3,475 korda, 1 külastust täna)