Karm hinnang: Ukrainasse saadetud relvad tulevad ringiga Euroopasse ja mujale tagasi, suurendavad terrorismi ohtu

Nii nagu see on olnud varasemate sarnaste konfliktide puhul, tulevad ka Ukrainasse saadetud relvad ringiga Euroopasse ja mujale tagasi, suurendades terrorismi ja uute konfliktide ohtu.

Rahvusvahelise kriminaalpolitsei Interpoli peasekretär Jürgen Stock hoiatas juuni algul avaldatud raportis, et Ukrainasse saadetud suur relva-abi jõuab lõpuks kuritegelike grupeeringute valdusse, vahendab Guardian.

„Kui Ukrainas relvad vaikivad, siis läheb lahti ebaseaduslik relvakaubandus. See on olnud nii varasemate sõjaliste konfliktide puhul. Kurjategijad on juba praegu valmistunud,” märkis Stock.

Sama muret kurtis maikuus lõpus Euroopa politseiorganisatsiooni Europoli juht Catherine De Bolle väljaandele Die Welt antud intervjuus.

De Bolle ütles, et Ukrainasse saadetud relvad jõuavad ringiga mustale turule, kust neid ostavad terroristid ja organiseeritud kurjategijad.

Ukrainasse saadetavate relvade pärast on hakatud muretsema ka USA-s. Mai lõpus allkirjastas president Joe Biden uue 40 miljardi USA dollari suuruse Ukraina abipaketi, millest poole moodustab relvastus.

Nüüd aga on hakatud USA-s muretsema Ukrainasse saadetud relvade saatuse pärast, kuna need relvad võivad jõuda ringiga USA-sse tagasi.

Mitmed asjatundjad on kinnitanud, et sõjaolukorras on võimatu kontrollida relvade liikumist. Arvatakse, et Lääne relva-abi jõuab lõpuks mustale turule. Ostjaid leiab relvadele nii Lähis-Idas kui Põhja-Aafrikas, vahendab Hiina väljaanne Global Times.

Iraagi julgeolekuekspert Akila al-Taya on juba öelnud, et USA relvad jõuavad ühel hetkel äärmuslaste kätte, seda kas Ukrainas või väljaspool. Sellised äärmuslased võivad olla ISIS-e sarnased terroriorganisatsioonid.

Kui relvad satuvad äärmuslaste kätte, suurendab see terrorismi ohtu Euroopas ja tekitab uusi konflikte, rääkis Hiina asjatundja He Zhigao. Tema väitel on Ukraina sõjaga kaasnenud pagulaste mass juba suurendanud terrorirünnakute ohtu Euroopas.

Soome tolli kriminaaluurimise juht Hannu Sinkkonen tunnistas samuti, et seoses sõdadega jõuavad relvad varem või hiljem mustale turule. Sellel on mitmeid põhjuseid. Sõjas on tavaliselt relvi palju, ja seetõttu läheb osa neist nö vasakule, olenemata sellest, kus see sõda toimub, ütles Sinkkonen väljaandele Iltalehti.

Sinkkonen ütles, et igas riigis on huvigruppe, kes on relvadest huvitatud. Nende seas on nii kuritegelikke grupeeringuid kui eraisikuid. Neid relvi võib Ukrainast jõuda tagasi Soomegi. Praegu veel relvakaubanduse otseühendust Soomega pole, ütles Sinkkonen.

Samas tunnistab Sinkkonen, et Euroopa Liidus piirikontrolli pole. Seetõttu võib riikide vahel liikuda relvi vabalt, nii seaduslikke kui ebaseaduslikke.

Euroopa Liitu väljastpoolt sisenedes on kontroll tugevam. Sellist süsteemi aga pole olemas, kus suudetakse kõik pagasiruumid, autod ja inimesed läbi otsida. Samas aga teevad Euroopa riigid omavahel koostööd, et ebaseaduslikke relvi avastada.

Kommentaarid
(Külastatud 1,232 korda, 1 külastust täna)