Helsingis on pandud poes juustud leti alla, kuna neid varastatakse nii palju

Helsingis on tulnud panna poes juustud leti alla, kuna neid varastatakse nii palju. Tegemist on laiema ilminguga, mis ei puuduta ainult ühte poodi.

Helsingin Sanomat kirjutas teisipäeval, kuidas K-Supermarket Lauttasaaris on tulnud peita Valio Emmentali juustud leti alla, kuna neid varatastatakse nii palju. Vargused on kestnud juba aastaid.

Pärast seda tõstatati teema üles sotsiaalmeedias. MTV uudised rääkis Helsingis poodide juhatajatega ja selgus, et tegemist on laiema ilminguga.

Lisaks juustudele varstatakse habemeajamismasinate terasid, Nescafe lahustuvat kohvi ja oomega-3 kapsleid, rääkis Helsingi Postitalo K-supermarketi esindaja.

Kõigi nende toodete puhul on olukord sama: neid kaob suurtes kogustes ning süstemaatiliselt. Kaupmehed on aru saanud, et tegemist on organiseeritud ja planeeritud tegevusega. Sellises olukorras võidakse terve riiulitäis korraga kaasa võtta.

Poodi tullakse kiiresti sisse, võetakse vajalikud asjad ja minnakse välja. Neile toodetele peab kusagil olema mingi turg, et neid nii palju kaob, arvas Töölöntori K-marketi juhataja.

Osa kaupmeestest arvab, et tooted viiakse välismaale. Oomega-3 kapsleid kasutavad väidetavalt narkomaanid, et narkootikumid paremini mõjuksid. Koroona ajal vargused vähenesid, aga nüüd on uuesti pihta hakanud.

Politsei andmetel pole veel piisavalt infot selle kohta, et näiteks Mustaleima Emmentali juustu süstemaatiliselt varastataks. Samas ei tooda varguste puhul tooteid eraldi välja. Politseil pole ka infot selle kohta, et tegemist oleks organiseeritud kuritegevusega või et tooted viidaks välismaale.

Politsei andmetel müüakse sellised tooted maha kirbuturgudel, aga neid võidakse müüa ka interneti teel. Kogused on samas politsei jaoks väiksed, et nendega peaks eraldi tegelema hakkama. Välismaale viimist takistab toodete riknemine.

Kaupluste hinnangul aga pole tegemist tühise asjaga. Poevargused on Soomes aastas mahus 500 miljonit eurot. Lõpuks maksavad selle kinni teised tarbijad.

Kauplustes piiratakse toodete vargusi eri meetoditega. Suuremates poodides on näiteks habemeajamismasinate terad pandud eraldi turvakarpidesse. Nescafe kohvid on leti taga. Lisaks toimib kauplustes kaameravalve.

Kommentaarid
(Külastatud 943 korda, 1 külastust täna)