Euroopa Liit kehtestas Venemaa suhtes kuuenda sanktsioonide paketi

Euroopa Liit kehtestas täna reedel, 3. juunil 2022 Venemaa suhtes uued sanktsioonid. Muu hulgas keelavad uued sanktsioonid Venemaa toornafta ja naftasaaduste impordi.

Sektoripõhiseid majandussanktsioone laiendati veelgi. Otsusega kehtestati impordi keeld Venemaalt pärit ja Venemaalt toodud toornaftale ja naftasaadustele nende toodete meretranspordi kindlustamine ja edasikindlustus kolmandates riikides. Impordikeeld ei kehti teatud tingimustel enne sanktsioonide jõustumist sõlmitud lepingute täitmisel. Samuti ei kehti see teatud tingimustel ühekordsete tehingute puhul, kui naftat tarnitakse lähiajal. Toornafta suhtes kohaldatakse kuuekuulist üleminekuperioodi. Rafineeritud naftatoodete puhul on vastav üleminekuperiood kaheksa kuud. Impordikeeld ei kehti torujuhtme kaudu transporditavale toornaftale. Torujuhtme kaudu imporditud naftat või rafineeritud tooteid ei tohi aga müüa ega transportida teistesse liikmesriikidesse või kolmandatesse riikidesse.

Osade tööstuses kasutatavate kemikaalide eksport Venemaale keelati. Lisaks pikendati sagedusmuundurite ekspordikeeldu ja keelustati teatud biotehnoloogiliste seadmete eksport.

Sanktsioone finantssektoris laiendati kolme uue Venemaa panga eemaldamisega rahvusvahelisest infovahetussüsteemist SWIFT.

Meedia sanktsioone laiendati kolmele Venemaa riigi poolt kontrollitavale meediaettevõttele, kellele kehtestati Euroopa Liidus ringhäälingu- ja ringhäälingus osalemise keeld, välja arvatud intervjuude tegemine ja uurimine. Lisaks keelatakse reklaam kõigis sanktsioonide alla kuuluvate meediaettevõtete sisu puhul.

Otsusega laiendati sanktsioonide objektiks olevate isikute ja ettevõtete nimekirja. Need on rahaliste vahendite külmutamine ning reisimise ja transiidi piirangud. Nüüd on sanktsioonide nimekirja lisandunud Vene relvajõudude esindajad, poliitilised figuurid, Venemaa ühiskonna arvamusliidrid ning Venemaa valitsust toetavad või sellest kasusaajad ja nende lähedased. Lisandunud asutused on Venemaa relvajõude toetanud ettevõtted.

Samal ajal pikendati Valgevene-vastaseid sanktsioone, lisades sanktsioonide nimekirja ekspordikontrolli all olevate toodete ja tehnoloogiate valdkonnas tegutsevad isikud ja ettevõtted ning eemaldades rahvusvahelisest infovahetussüsteemist SWIFT ühe Valgevene finantsasutuse.

Kommentaarid
(Külastatud 333 korda, 1 külastust täna)