Euroopa firmad teenivad megakasumeid Vene nafta müügiga üle maailma

Pärast Venemaa rünnakut Ukraina vastu on Euroopa firmad teeninud megakasumeid Vene nafta müügiga üle terve maailma.

Pärast Venemaa rünnakut on Vene nafta müük mitmekordistunud. Asja on analüüsinud inimõiguste kaitse ühing Global Witness, vahendab Independent.

Vene nafta müük on plahvatuslikult kasvanud olukorras, kus Euroopa poliitikud püüavad meeleheitlikult Vene naftatarneid piirata. Põhiliselt tegelevad Vene nafta müügiga Kreeka, Küprose ja Malta firmad. Nad võtavad Vene-vastaseid sanktsioone kui nalja. Firmad teenivad megakasumeid, kuna transpordi hinnad on kasvanud. Kokkuvõttes on Venemaa teeninud nafta müügist varasemaga võrreldes miljardeid eurosid enam.

Kui veebruaris vedasid firmad Vene naftat 31 miljonit barrelit, siis maikuus juba 58 miljonit barrelit. Kreeka, Malta ja Küprose firmad on kokku vedanud Vene naftat alates veebruarist 178 miljonit barrelit, mis rahas teeb 17 miljardit eurot.

Sellist olukorda peetakse kummaliseks, kus Euroopa Liit ühelt poolt kehtestab Venemaa suhtes piiranguid, aga teiselt poolt veavad ELi firmad Vene naftat laiali üle terve maailma.

Euroopa Liit kehtestas eelmisel nädalal Vene naftale osalise müügikeelu, seda mereteed mööda. Samas saab naftat importida mööda naftajuhtmeid ja Euroopa firmad säilitasid tänu lobitööle Brüsselis õiguse vedada Vene naftat üle maailma kolmandatesse riikidesse. Praktikas tähendab see seda, et Eurooopa firmad veavad Vene naftat sellistesse naftat importivatesse riikidesse nagu India ja Hiina.

Hiina ongi suurendanud Vene nafta importi pärast sissetungi Ukrainasse ja on nüüd Vene nafta peamine ostja.

Kommentaarid
(Külastatud 2,398 korda, 1 külastust täna)