Vene armee on kaotanud Ukrainas enam kui 1000 tanki – miks see nii on? Lisatud video tanki hävitamisest

Vene armee on Ukraina ametivõimude info kohaselt kaotanud alates rünnaku algusest enam kui 1000 tanki.

Paljudel Vene tankidel on Ukrainas pealt lennanud ülemine pöörlev torni osa. Seda kutsutakse „jack-in-the-box” veaks, tuntud mänguasja järgi, kus kloun hüppab pärast muusika lõppemist karbi seest välja.

Nagu kirjutab Washington Post, on see viga seotud tehnoloogiaga, kuidas Vene tankides hoitakse laskemoona ja sellega kahurit laetakse. Sellistes tankides, kaasa arvatud mudeli T-72 puhul, mida Ukrainas kasutatakse, on laskemoon paigutatud ringikujuliselt torni sisse. Kui vaenlase lask tabab õiget kohta, siis lendab laskemoon õhku ja lennutab torni tankilt pealt minema.

Vene tanki puhul saab terve meeskond surma, kui laskemoon plahvatab. Kokku võib sedasi õhku lennata 40 mürsku korraga ja kogu meeskond hukkub silmapilkselt.

Ukrainlased kasutavad seda nõrka kohta Vene tankide puhul ära. Läänest saadetakse peale suurel hulgal tankitõrjerelvi.

Ukraina ise kasutab samasuguseid T-72 tanke, aga Venemaa kasutas sissetungi puhul eriti palju tanke.

Vene tankide puhul on nõrk koht see, et meeskonna ohutuse peale pole mõeldud. Lääne tankide puhul hoitakse moona torni põranda all või torni tagaosas. Isegi esimestel USA M1 Abrams tankidel oli 1980ndatel aastatel laskemoon eraldi seina taga. Laskemoona hoidla seinad olid tugevamad kui tanki väliskest, mis tagas selle, et kui laskemoon plahvatas, lendas see läbi tanki seinte välja, selle asemel et meeskonda vigastada.

Vene tankide puhul on eelistatud laskekiirust, jõudlust ja liikumise kiirust ning manööverdamisvõimet. Nad on kergemad ja lihtsamad ning neil on vähem soomust.

Vene T-72 on 1970ndatel kasutusele võetud. Vene armees on ka uuemad tankid nagu T-14 Armata, aga neid pole eriti lahinguväljal nähtud. Uuemaid tanke T-72 on täiustatud, aga neil on ikka vanad vead juures.

USA sõjaväes on mõtlemine, et kui tank hävib, siis suudetakse ehitada uus tank rutem kui uus meeskond välja õpetada. Vene sõjaväes aga hoolitakse inimestest sama vähe kui masinatest. Venelased on vigadest olnud teadlikud 31 aastat, aga midagi pole ette võetud – see on olnud teadlik valik.

Siin on Ukraina sõjaväelaste video Vene tanki hävitamisest:

Kommentaarid
(Külastatud 1,265 korda, 1 külastust täna)