Uus häda: Ukrainast kaob vilja, kardetakse näljahäda nii Ukrainas kui teistes riikides

Venemaa on asunud välja vedama vilja Ukrainas okupeeritud aladelt, mistõttu kardetakse näljahäda nii Ukrainas kui Ukraina viljast sõltuvates riikides.

Vene sõdurid käivad mööda Ukraina talusid ja ostavad vilja kokku olematu hinna eest. Kui sellega nõus ei olda, siis võetakse vili ära ja hoidlad lastakse õhku.

Sellistest vargustest Ukrainas on viimasel ajal tulnud hulgaliselt teateid, vahendab Reuters.

Vili viiakse rongidega minema ja hoidlad lastakse pärast seda õhku. Sellised juhtumid on olnud mitmel pool Ukrainas.

Ukrainast võib olla kokku minema viidud 1,5 miljonit tonni vilja. Maikuu algul oli ametlikel andmetel viidud minema 400 000 tonni vilja. Täpne kogus pole aga teada, kuna olukord muutub iga päevaga.

Rahvusvaheline õigus keelab okupeeritud aladelt röövimise ja tsiviilelanikelt toidu äraviimise. Kui vargused kinnitamist leiavad, siis võivad lisanduda süüdistused sõjakuritegudes.

Ukraina on maailma mastaabis oluline viljatootja. Ukraina on maailmas suuruselt 5. nisutootja ja suuruselt 3. maisitootja. Kui Ukrainast ei saa vilja, mõjutab see tervet maailma. Ukraina viljast sõltuvad Lähis-Ida, Põhja-Aafrika ja osalt Aasia. Lähis-Idas ollakse valmis ostma Venemaa käest Ukrainast varastatud vilja.

Musta mere piirkonnas toodetakse aastas 108 miljonit tonni vilja. Võrdluseks, rahvaarvult palju suuremas Hiinas on toodang 137 miljonit tonni. Vilja eksport on Musta mere piirkonnast seiskunud ja sadamad on tühjad. Lisaks on Mustal merel kaubalaevad lõksus.

Teistes riikides on olemas viljavarud, mis aitavad teatud ajaks korvata Ukrainast tekkinud auku. Kõik oleneb aga käesoleva aasta saagist. Kui muudes piirkondades on ikaldus, siis ollakse terves maailmas väga raskes olukorras. Kui aga saak on mujal hea, siis korvab see Ukraina sõjast tekkinud tühimiku.

Vilja hind aga arvatavalt tõuseb. Teatud riikides võib leiva hinna tõus olla kümneid protsente, vahendab Yle.

ÜRO on juba hoiatanud, et Ukraina sõda võib kaasa tuua näljahäda. Ukraina ametivõimud on samuti teatanud, et Venemaa tahab riigis esile kutsuda näljahäda. Sõda mõjutab pikka aega Ukraina viljatootmist ja vilja eksporti. Isegi kui sõda lõppeb nüüd, mõjutab see veel pikalt vilja tootmist. Osa põllumaast ja seadmetest on sõja tõttu hävinud, sadamaid on pommitatud. Musta mere põhjaosas on Ukraina parimad põllumajanduspiirkonnad, aga need on sõjast kõige enam räsitud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,153 korda, 1 külastust täna)