USA senaator: Putinilt võib oodata tuumalööki

USA Utah’ osariigi senaator ja endine presidendikandidaat Mitt Romney ütles, et Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt võib tema senise ebaloogilise käitumise põhjal oodata tuumalööki.

„Ukrainasse tungimisega on härra Putin juba tõestanud, et ta on võimeline tegema ebaloogilisi ja ennasthävitavaid otsuseid,” ütles Romney ajalehes The New York Times. „Kui ta kaotab Ukrainas, pole ta mitte ainult suutnud täita oma elu lubadust pöörata tagasi 20. sajandi „suurimat geopoliitilist katastroofi” – Nõukogude Liidu kokkuvarisemist – vaid ta on ka Venemaa jäädavalt kustutanud kui suurriigi ja tugevdanud oma vastaseid.”

Putin ei ole otsesõnu öelnud, et Venemaa kasutab tuumalööki, kuigi ta on korduvalt väljendanud, et reageerib ohtudele, mis on suunatud riigi eksistentsi vastu.

„Me peaksime olema valmis võimatuks, ehk täpsemalt selleks, kuidas me reageerime sõjaliselt ja majanduslikult sellisele seismilisele nihkele globaalsel geopoliitilisel maastikul,” märkis senaator arvamusloos.

Samal ajal ütles Venemaa välisministri asetäitja Aleksander Gruško hiljuti, et Venemaa võimaliku tuumarünnaku tingimused on kirjas riigi sõjalises doktriinis.

Üks neist põhimõtetest näeb ette, et Venemaal on lubatud kasutada tuumarelva, kui ka tema vastased kasutavad tuumarelva või muud tüüpi relva, mis põhjustab Venemaa ja/või liitlaste territooriumidel massilist hävitustööd. Teine põhimõte ütleb, et tuumarelv on lubatud, kui vaenlane ründab Venemaa kriitilisi valitsuse või sõjalisi objekte viisil, mis võimaldab tuumajõudude reageerimistegevust.

Romney viitas ka USA Vene suursaadiku Anatoli Antonovi hoiatustele käesoleva kuu alguses Newsweekis, et NATO ei võta tuumasõja ohtu tõsiselt.

„Väites, et Venemaa on oma relvad valmis pannud, hoiatades „tõsise” tuumaeskalatsiooni ohu eest ja kuulutades, et „võimalusi on jäänud vähe”, vehivad nad sihikindlalt ülima mõõgaga,” märkis Utah’ senaator ja lisas, et „Vladimir Putin ise on märkinud, et tal on relvad, mida ta vastastel ei ole”.

Kommentaarid
(Külastatud 1,316 korda, 1 külastust täna)