USA luure: Venemaa on valmis pikaks sõjaks, tahab Donbassist edasi liikuda

USA luure andmetel on Venemaa valmistunud pikaks sõjaks ning tahab Donbassist edasi liikuda. Tahetakse luua sillapea kuni Moldovani välja.

President Vladimir Putin ei piirdu Donbassiga, vaid soovib luua sillapea kuni Venemaa kontrolli all oleva Moldova Transnistria piirkonnani välja, ütles USA luurejuht Avril Haines.

USA luure andmetel on küllalt tõenäoline, et Venemaal kuulutatakse välja üldmobilisatsioon ja kehtestatakse sõjaseisukord. Venemaa loodab sellele, et pikaajaliselt loobub Lääs Ukraina toetamisest, vahendab AP.

„Meie hinnangul on Vladimir Putin valmistunud pikaks sõjaks, mille käigus loodetakse saavutada eesmärgid väljaspool Donbassi,” ütles Haines.

USA luure hinnangul on Vene vägede koondamine Ukraina idaossa „ainult ajutine liigutus” pärast ebaõnnestunud pealetungi Kiievile.

Vene väed loodavad jätkuvalt edasi liikuda mööda Musta mere kallast, osalt seetõttu, et kindlustada Krimm veevarustusega, rääkis Haines USA parlamendi ülemkoja Senati relvajõudude komisjonile aru andes.

„Me näeme märke, et Vene väed tahavad luua sillapea Transnistriasse,” ütles Haines, viidates Vene kontrolli all olevale Moldova piirkonnale.

Haines ütles, et Vene relvajõud ei suuda praegu seda territooriumi vallutada ja kontrollida ilma üldmobilisatsiooni ja ühiskonna ressursside laiema kaasamiseta. See tähendab, et järgnevatel kuudel on oodata ettearvamatut ja eskaleeruvat liikumist, lisas Haines.

Praegune trend näitab, et president Putin kasutab karmimaid meetodeid, kaasa arvatud sõjaseisukorra kehtestamine, tööstusliku tootmise ümberkujundamine ja sõjalised sammud, mis võimaldavad ressursside vabastamist eesmärkide saavutamiseks, rääkis Haines parlamendi liikmetele.

Haines märkis, et edaspidi takistab Venemaa senisest rohkem Lääne abi jõudmist Ukrainani. Ühtlasi võib Moskva kätte maksta majandussanktsioonide eest.

Haines ütles, et Venemaa loodab vastu pidada kauem kui Lääs suudab Ukrainat toetada. „Tõenäoliselt arvestab Putin ka seda, et Venemaal on suurem võime ja valmisolek raskustele vastu pidada kui tema vastastel ning tõenäoliselt loodab ta USA ja EL-i vastupanu nõrgenemisele kui toidupuudus, inflatsioon ja energiahindade tõus süvenevad,” märkis Haines.

Samal istungil rääkis USA sõjaväeluure juht kindralleitnant Scott Berrier, et praegu on sõjategevus Ukraina ja Venemaa vahel jõudnud surnud seisu. Ta lisas, et olukord võib muutuda, kui Venemaa kuulutab välja sõja ja üldmobilisatsiooni. Kui aga Venemaa sõda ega üldmobilisatsiooni välja ei kuuluta, siis võib patiseis kesta küllalt pikka aega.

„Kui kuulutatakse välja üldmobilisatsioon ja sõda, lisab see võitlusesse tuhandeid sõdureid ja kuigi nad ei pruugi olla nii hästi koolitatud ja pädevad, toovad nad ikkagi juurde massi ja rohkem laskemoona,” ütles Berrier.

Haines, kes juhib kogu USA luuret, nii Luure Keskagentuuri CIA kui Riiklikku Luureagentuuri NSA ütles, et praegu ei ole tõenäoline, et Vene president kasutab tuumarelva.

Putin kasutab tuumasõja „retoorikat”, et hirmutada Läänt Ukraina toetamisel, märkis Haines.

Kui Putin saab aru, et Lääs eirab neid ohte, võib Venemaa oma retoorikat hoogustada, käivitades uue tuumajõudude õppuse, mis hõlmab maismaa-, õhu- ja allveelaevade tuumarelvade kasutamist.

Haines ütles, et USA luure usub, et Putin kiidab väiksemate „taktikaliste” tuumarelvade kasutamise heaks ainult siis, kui Venemaa ise on „eksistentsiaalses ohus”. Ta lisas, et Moskva hakkab signaale edastama, et teha selgeks, millal on ta valmis tuumarelva kasutama.

Kommentaarid
(Külastatud 796 korda, 1 külastust täna)