USA ja Lääne allikad: Putin võib varsti Ukrainale ametlikult sõja kuulutada

Vene president Vladimir Putin võib Ukrainale ametlikult sõja kuulutada juba 9. mail, mis võimaldab Venemaal välja kuulutada üldmobilisatsiooni, et toetada tegevust Ukrainas, arvavad USA ja Lääne ametiisikud.

Venemaal tähistab 9. mai võitu natsi-Saksamaa üle 1945. aastal. Lääne ametlikud allikad on juba pikka aega olnud arvamusel, et Putin kasutab 9.maid selleks, et välja kuulutada võit Ukrainas, või tegevuse laiendamine, või mõlemad, vahendab CNN.

Viimasel ajal on Lääne allikad üha enam veendunud, et Putin kuulutab 9. mail ametlikult välja sõja Ukraina vastu. Siiani on sõjategevust Ukrainas kirjeldatud Venemaal kui „sõjalist erioperatsiooni” ning välditud on termineid nagu sissetung ja sõda.

Briti kaitseminister Ben Wallace ütles eelmisel nädalal, et tema arvates liigutakse erioperatsioonist edasi. „Ta on teinud ettevalmistusi, et saaks öelda: „Vaadake, see on nüüd sõda natside vastu ja ma vajan rohkem inimesi. Mul on vaja rohkem Vene kahuriliha”,” märkis Wallace.

Kogu konflikti väitel on Putin nimetanud sissetungi Ukrainasse kui „denatsifitseerimist”.

Wallace lisas, et ta „ei oleks üllatunud, ja mul pole selle kohta mingit teavet, et ta kavatseb tõenäoliselt sel maipäeval kuulutada, et „oleme praegu sõjas maailma natsidega ja me peame mobiliseerima Vene inimesed”.”

Ametlik sõjakuulutus 9. mail võib suurendada Vene avalikkuse toetust sissetungile. Samuti võimaldab see Venemaa seaduste kohaselt Putinil mobiliseerida reservvägesid ja kutsuda ajateenijaid, mida Venemaal on võitlejate puuduses hädasti vaja. Lääne ja Ukraina ametnike hinnangul on pärast Venemaa sissetungi veidi üle kahe kuu tagasi sõjas hukkunud vähemalt 10 000 Vene sõdurit.

Praegu on Vene sõjategevus keskendunud Donbassile Ukraina idaosas. Võidupüha 9. maini on jäänud vähem kui nädal ning arvatakse, et Moskva vaatab laiemalt kui ainult Donbass. Võimaluste hulgas on Ida-Ukrainast osaliselt lahku löönud Luganski ja Donetski oblastite täielik vallutamine, pealetung Ukraina lõunaosas asuvale Odessale või täieliku kontrolli välja kuulutamine Ukraina lõunaosa sadamalinna Mariupoli üle.

USA suursaadik OSCE juures Michael Carpenter ütles eile esmaspäeval, 2. mail, et USA-l on „väga usaldusväärsed” luureteated, et Venemaa üritab hõivata Luganski ja Donetski oblastid „teatud ajal mai keskel”. Samuti on viiteid sellele, et Venemaa kavatseb Ukraina kaguosas asuvas Hersoni linnas välja kuulutada „rahvavabariigi”.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ütles esmaspäeval, et on „alust arvata, et venelased teevad kõik endast oleneva, et kasutada” 9. maid propaganda eesmärkidel.

Price ütles, et on näinud analüüsi, et Venemaa võib 9. mail ametlikult sõja kuulutada, ja lisas: „See oleks suur iroonia, kui Moskva kasutab võidupüha sõja kuulutamiseks. See iseenesest võimaldab neil suurendada ajateenijate arvu viisil, mida nad praegu ei suuda, samas paljastab see maailmale, et nende sõjategevus on ebaõnnestunud, nad on eksinud oma sõjalises tegevuses ja sõjalistes eesmärkides.”

„Ma olen üsna kindel, et me kuuleme Moskvast rohkem enne 9. maid,” jätkas Price. „Ma olen üsna kindel, et kuulete samuti rohkem USAlt, meie partneritelt, sealhulgas meie NATO partneritelt enne 9. maid.”

Kommentaarid
(Külastatud 921 korda, 1 külastust täna)