Ungari valitsusjuht: Vene nafta impordikeeld lõhub Euroopa Liidu ühtsust – see on nagu tuumapommi plahvatus

Euroopa Komisjoni planeeritav Vene nafta impordikeeld lõhub Euroopa Liidu ühtsust, ütles Ungari peaminister Viktor Orbán.

Orbáni väitel on Vene naftast loobumine samaväärne tuumapommi plahvatusega Ungari majandusele, seetõttu ei saa riik kaasa minna Euroopa Liidu uue Vene-vastase sanktsioonide paketiga, vahendab Reuters.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen teatas kolmapäeval, et Euroopa Komisjon taotleb Vene toornafta impordi keelamist poole aasta jooksul ja Vene naftatoodete impordi keelamist käesoleva, 2022. aasta lõpuks. Tegemist on Ukraina sõja tõttu kehtestatud sanktsioonidega. Orbáni väitel on von der Leyeni ettepanek „rünnak Euroopa ühtsuse vastu”.

Ungari teatas juba kolmapäeval, et ei toeta nafta impordikeeldu. Ungari hinnangul on üleminekuperiood liiga lühike ja mõjub halvavalt Ungari varustuskindlusele. Ungari soovib keelule 5-aastast üleminekuperioodi.

Slovakkia teatas, et soovib keelule 3-aastast üleminekuperioodi. Nii Ungari kui Slovakkia on sõltuvad Vene naftast.

Euroopa Liidult nõuab Vene energia impordi keelamist Ukraina, mis on Venemaaga sõjas. Ukraina välisminister Dmytro Kuleba ütles kolmapäeval, et kui mõni Euroopa riik on vastu Venemaa nafta impordikeelule, siis on see riik kaassüüdlane Venemaa toime pandud sõjakuritegudes.

Kommentaarid
(Külastatud 547 korda, 1 külastust täna)