Ungari saab oma tahtmise: Euroopa Liit ei keelusta täielikult Vene nafta importi

Euroopa Liidu poolt planeeritud Vene nafta impordikeeld ilmselt ei rakendu, kuna Ungari on sellele vastu. Ungari samas ei taha loobuda oma odavast kütusest – autokütus maksab Ungaris vaid 1,2 eurot liiter.

Euroopa Liit tahab nüüd kehtestada Vene nafta impordi keelu meritsi, aga mööda naftajuhtmeid, nagu Ungari seda saab, jätkub nafta import, vahendab Bloomberg.

Ligi 60 protsenti Ungari naftast tuleb Venemaalt mööda torujuhet Družba. Selline kompromiss annab Ungarile võimaluse otsida odavaid kütuste importimise võimalusi mujalt. Lisaks meeldiks selline lahendus ka Tšehhile ja Slovakkiale.

Euroopa Komisjon on saatnud Euroopa Liidu liikmesriikide juhtidele uute Vene-vastaste sanktsioonide projekti. Ettepaneku kohaselt lõpetatakse Vene toornafta import meritsi 6 kuu ja naftatoodete import 8 kuu jooksul.

Ettepaneku kohaselt saaks Bulgaaria ajapikendust kuni 2024. aasta lõpuni ja Horvaatia vabastatakse piirangutest.

Euroopa Komisjon oli varem soovinud kogu Vene nafta impordi keelustamist alates tuleva, 2023. aasta algusest.

Täna pühapäeval, 29. mail arutavad uut sanktsioonide paketti riikide ELi suursaadikud. Homme esmaspäeval algab Brüsselis Euroopa Liidu riigijuhtide erakorraline tippkohtumine, kus on arutusel Ukraina sõja mõju. Sanktsioonide paketi peavad heaks kiitma kõik liikmesriigid.

Kommentaarid
(Külastatud 364 korda, 1 külastust täna)