Ukraina võimud: Venemaa on vallutanud suurema osa Severodonetskist

Vene väed on vallutanud suurema osa Ukraina idaosas asuvast Severodonetski linnast, kinnitas Luganski oblasti kuberner Serhi Haidai.

Linnas on viimastel päevadel käinud karm lahingutegevus. Haidai ütles agentuurile AFP, et 90 protsenti linnast on maatasa tehtud.

Severodonetskis on jätkuvalt tuhandeid tsiviilelanikke. Haidai sõnul pole võimalik linnast enam lahkuda. Pommitamise tõttu pole olnud võimalik inimesi evakueerida.

Linna vabastamise operatsioon katkestati eile esmaspäeval, kui hukkus Prantsuse ajakirjanik. Haidai sõnul on linna jäänud veel siiski Ukraina võitlejaid.

Vene allikate info kohaselt pole Vene väed suutnud Severodonetskis kiiresti edasi liikuda keemiatööstuse ettevõtete tõttu, mida ei taheta kahjustada. Üks löök oli siiski tabanud lämmastihappe hoidlat, kust võib tõusta mürgiseid aurusid.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski kinnitas täna teisipäeval, 31. mail taas, et kõik Ukraina piirkonnad on kavas okupantidest vabastada. Praegu on aga olukord väga raske.

„Meie maa, meie rahvas ja meie relvajõud võitlevad vaenlase vastu. Idas on raske olukord seetõttu, et sinna on koondatud palju Venemaa tehnikat ja pataljone,” ütles Zelenski. Tema sõnul on mõned alad ajutiselt okupeeritud, aga need on kavas vabastada. „Me vabastame kõik alad, mis ajalooliselt ja rahvusvahelise õiguse kohaselt meile kuuluvad. Meid ei huvita Venemaa plaanid,” ütles Zelenski.

Ukraina kahtlustab sõjakuritegudes ligi 600 venelast ja on alustanud süüdistuse esitamist 80 isiku suhtes. Kahtlusaluste hulgas on Vene juhtivad sõjaväelased, poliitikud ja propagandistid.

Arvatakse, et Donbassi piirkonnas on toime pandud tuhandeid sõjakuritegusid. Kokku on Ukrainas registreeritud ligi 15 000 sõjakuritegu, mis on toime pandud pärast 24. veebruari. Ukrainat aitavad sõjakuritegude uurimisel Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Slovakkia.

Ukraina kohus mõistis sõjakuritegudes süüdi kaks Vene sõdurit. Suurtükiväelased Aleksandr Bobikin ja Aleksandr Ivanov tunnistasid end süüdi ning nad mõisteti 12 aastaks vangi, kuna olid tulistanud ühte koolimaja Harkivi oblastis. Sõdurite advokaadid ütlesid, et sõdurid täitsid käsku, aga kohus sellega ei arvestanud.

Kommentaarid
(Külastatud 322 korda, 1 külastust täna)