Ukraina pagulastele antav abi vabastatakse Soomes käibemaksust

Käibemaksust vabastatakse Venemaa sissetungi eest Ukrainast põgenevatele isikutele tasuta väljastatud kaupade siseriiklik müük ja ostmine teistest EL-i riikidest, samuti selliste kaupadega seotud teenused. Eelnõu eesmärk on toetada Ukraina pagulastele antavat materiaalset humanitaarabi ja tagada rahanduslik neutraalsus.

Euroopa Komisjon on vastu võtmas otsust Venemaa sissetungi eest Ukrainast põgenevatele isikutele tasuta pakutavate või tasuta kättesaadavaks tehtud kaupade imporditollimaksudest ja käibemaksust vabastamise kohta. Pärast komisjoni otsust oleks nende kaupade import maksuvaba, kui importija on riigi ettevõtja või abiorganisatsioon. Muudatusega vabastataks siseriiklik müük ja ostmine teistest EL-i riikidest, mis on maksuga maksustatavad, nii et erinevad kauba hankimise viisid, mis on vajalikud Venemaa sissetungi eest Ukrainast põgenenutele, oleksid võrdsetel alustel. Ka selliste kaupadega seotud teenused oleksid maksuvabad. Erand kehtib müügile mittetulundusühingutele ja usukogukondadele. Nende müükide eest tehtud ostudelt sisalduva maksu sai juba maha arvata ehk siis on maksustatud nullmääraga.

Maksuvabastus kehtib ka annetustele, mis on tehtud sarnasel eesmärgil mittetulundusühingutele, usukogukondadele, riigile, omavalitsustele, ravipiirkondadele ja vastuvõtuteenuse osutajatele. Sellega seoses on vabastus vajalik, et võimaldada ettevõtetel teha neile asutustele annetusi, ilma et nad peaksid oma kasutusmaksu tasuma, või võimaldada teistel asutustel teha annetusi maksuvabalt.

Sätete osas tehakse ettepanek rakendada need tagasiulatuvalt alates 24. veebruarist 2022 ja need jäävad kehtima 2022. aasta lõpuni.

Kommentaarid
(Külastatud 164 korda, 1 külastust täna)