Soome valitsus kiitis heaks aruande NATO-ga liitumise kohta

Pärast Venemaa tungimist Ukrainasse on Soome ja Euroopa julgeoleku- ja tegevuskeskkonnas toimunud põhimõtteline muutus. Valitsus kiitis pühapäeval, 15. mail 2022 heaks aruande Soome ühinemise kohta Põhja-Atlandi Lepinguorganisatsiooniga (NATO).

Aruandes kirjeldatakse Soome NATO liikmelisuse põhjuseid. Selles teeb valitsus Soome presidendile ettepaneku otsustada põhiseaduse § 93 lõike 1 alusel, et Soome taotleb NATO liikmestaatust pärast parlamendiga konsulteerimist.

NATO-ga liitumisega tugevdab Soome muutunud tegevuskeskkonnas oma julgeolekut. NATO liikmelisusega on Soome osa NATO ühisest kaitsest ja seega Põhja-Atlandi lepingu artikli 5 julgeolekugarantiidega kaetud. NATO liikmena otsustab Soome riigi jaoks oluliste julgeolekupoliitiliste küsimuste üle.

NATO liikmena tugevdab Soome tervet liitu. Soome NATO liikmelisus tugevdab ka Läänemere regiooni ja Põhja-Euroopa stabiilsust ja julgeolekut.

Soome põhiseadus ega seadusandlus ei piira Soome liitumist sõjaliste organisatsioonidega. Liitumine ei mõjuta Ahvenamaa staatust rahvusvaheliste lepingute alusel ega ole liitumisel takistuseks.

Parlament arutab aruannet täiskogu istungil esmaspäeval, 16. mail. Pärast arutelu parlamendis võib Vabariigi President otsustada valitsuse ettepanekul Soome valmisoleku osas alustada NATO-ga liitumisläbirääkimisi.

Kommentaarid
(Külastatud 81 korda, 1 külastust täna)