Soome rendib USA-st ujuva gaasiterminali

Täna 20. mail 2022 sõlmisid Gasgrid Finland Oy ja USA-s asuv Excelerate Energy, Inc. LNG terminali laeva Exemplar kümneaastase rendilepingu. Laev tagab Soome varustuskindluse ja aitab katta Soome gaasivajadusi Venemaa torugaasi impordi piiramise korral.

Põhivõrguettevõte Gasgrid on pidanud terminalilaeva rendiläbirääkimisi vastavalt valitsuse majanduspoliitika ministrite komisjoni aprillis avaldatud poliitikale.

„Ujuv LNG terminal on meie tööstuse gaasivarustuse kindlustamisel väga oluline. Sama oluline on viivitamatult ehituse ja lubadega seonduvat edasi viia, et laev järgmisel talvel Soome rannikule jõuaks. Tänan ettevõtteid kiire tegutsemise ja tulemusliku koostöö eest,“ ütles majandusminister Mika Lintilä.

Terminali laev plaanitakse kasutusele võtta järgmisel talvel ja see hakkab paiknema Lõuna-Soomes. Laeva jaoks ehitatakse vajalikud sadamarajatised nii Soome kui ka Eesti poolele. Kui need valmivad Eestis enne Soomet, saab terminalilaev ajutiselt paikneda Eestis, kuni Soomes vajaliku taristu valmimiseni.

Soome saabuva LNG terminalilaeva Exemplari maht on 151 000 kuupmeetrit, mis vastab ligikaudu 68 000 tonnile veeldatud maagaasile (LNG). LNG tarnitakse terminalilaevale tankeritega maailmaturult. Tankereid oodatakse terminali külastama 2-3 korda kuus. Veeldatud maagaas aurustatakse uuesti laeva pardal ja suunatakse maagaasi ülekandevõrku.

Gasgridi andmetel täpsustatakse projekti ajakava juunis. LNG terminali laevaprojekti kogumaksumus 10-aastase rendilepingu alusel on hinnanguliselt ligikaudu 460 miljonit eurot. Summale lisandub kasutusmahuga seotud kulu.

Tähtsaim on varustuskindlus

„Oleme käivitanud mitmeid meetmeid, et parandada varustuskindlust, sealhulgas maagaasi osas. Ujuv LNG terminal võimaldab meil Vene gaasist loobuda. Ootan kõigilt osapooltelt kiiret tegutsemist, et projekti lõpule viia,” ütles rahandusminister Annika Saarikko.

Soome on sõltuv maagaasi impordist, kuna Soomel ei ole oma varusid ega tootmist. Maagaas moodustab Soome kogu energiatarbimisest umbes viis protsenti. Maagaasi vajatakse peamiselt tööstuses, koostootmises ja transpordis. Liisitud LNG laev kindlustab gaasiga varustatuse eelkõige tööstusele ning on seega oluline projekt kogu Soomele ja selle majandusele.

Soome ja Eesti vaheline ülekandetoru Balticconnector võimaldab importida Baltikumist Venemaa asendusgaasi. Soome tarnitakse gaasi ka väiksemate LNG terminalide kaudu Tornios ja Poris ning sügisel Haminas.

Kodutarbijate gaasivajadus on rahuldatav igas olukorras. Varustuskindluskeskus (HVK) on valmis hoolitsema gaasivõrguga liitunud kodutarbijate ehk nn kaitstud klientide vajaduste eest. Lisaks valmistub HVK hoolitsema sotsiaal- ja tervishoiuasutuste ning energiakriitilise toiduainetööstuse gaasivajaduste eest.

Kommentaarid
(Külastatud 379 korda, 1 külastust täna)