Soome peaminister külastas Kiievit

Peaminister Sanna Marin külastas täna neljapäeval, 26. mail Ukraina peaministri Denõs Smõhali kutsel Kiievit. Samuti kohtus ta president Volodõmõr Zelenski ja Ukraina parlamendi esimehe Ruslan Stefantšukiga.

Peaminister Marin rõhutas visiidi käigus, et Soome ja laiem rahvusvaheline üldsus mõistsid hukka Venemaa agressioonisõja Ukraina vastu, mis rikub räigelt ÜRO põhikirja, rahvusvahelist õigust ja ühiselt kokkulepitud Euroopa julgeoleku aluspõhimõtteid. Ta rõhutas vajadust suurendada toetust Ukrainale, laiendades samal ajal Venemaa-vastaseid sanktsioone.

„On oluline, et Euroopa Liit oleks ühtne, sihikindel ja julge Venemaa sissetungi ees,” ütles Marin.

EL-i 6. sanktsioonipaketti arutatakse järgmisel nädalal toimuval Euroopa Ülemkogul. Soome valmistab ette lisatoetust Ukrainale, nagu Marin teatas 5. mail Varssavis toimunud toetuskonverentsil.

Soome on valmis suurendama ka relvatarneid Ukrainasse. President Zelenski tänas Soomet otsustavuse eest toetada Ukrainat ning tugeva ja konkreetse abi eest ukrainlastele terves Soome ühiskonnas. President rõhutas ka vajadust jätkata Ukraina toetamist relvatarnetega ning tänas Soomet senise abi eest.

President Zelenski kutsus üles toetama Ukrainat kandideerimist Euroopa Liidu liikmeks.

Aruteludes peaminister Smõhaliga käsitleti ka Ukraina taotlust Euroopa Liidu liikmeks saamiseks. Ukraina kuulub Euroopa perekonda ja Soome toetab Ukrainat tema teel Euroopa Liitu.

„Oluline on Ukraina jaoks välja tuua konkreetsed sammud Euroopa Liidu liikmelisuse suunas,” ütles Marin visiidi ajal.

Peaministrid allkirjastasid haridusalase koostöö raamlepingu.

Visiidi programmi kuulus Irpini ja Butša linnade külastus, kus peaminister sai teada Venemaa tekitatud purustustest ning kuulas kohalike elanike kirjeldusi Vene sõdurite metsikustest. Peaminister Marin rõhutas oma visiidi ajal, et seal ei jää ruumi karistamatuseks. Soome toetab Ukrainat ja Rahvusvahelist Kriminaalkohut kurjategijate vastutusele võtmisel.

Kommentaarid
(Külastatud 511 korda, 1 külastust täna)