Soome koroona ülevaade: haiglaravi vajavate patsientide arv on hakanud langema

Haiglaravil olevate koroonapatsientide arv on aprilli jooksul hakanud langema. Ka reovee seire tulemused viitavad epideemia langustrendile. Neljandat doosi koroonavaktsiini soovitatakse üle 12-aastastele raske immuunpuudulikkusega inimestele ja üle 80-aastastele hooldekodudes elavatele inimestele.

Nädalatel 16–17 (18. aprill – 1. mai) jõudis haiglasse kokku üle 600 uue koroonahaige. Uute koroonahaigete arv on aprillis langenud, enne seda jõudis kahenädalase perioodi jooksul ravile üle 800 patsiendi, samuti on alates märtsist hakanud vähenema intensiivravi vajadus. Nädalatel 16–17 lisandus intensiivravisse 38 uut koroonahaiget, võrreldes 58 uue koroonahaigega eelmisel kahel nädalal. Kolmapäeva, 4. mai 2022 seisuga oli enam kui 40 protsenti koroonahaigetest nii intensiivravi osakonnas kui ka teistes statsionaarsetes osakondades ravil peamiselt muudel põhjustel kui koroonaviirushaigus, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium nädala ülevaates.

Pühapäeva, 1. mai 2022 seisuga oli nakkushaiguste registrisse teatatud kokku 4063 koroonaviirusega seotud surmajuhtumist. Viimase kahe kalendrinädala jooksul (18. aprillist 1. maini) on surmajuhtumeid olnud 474, kahel eelneval nädalal 337. Kogu epideemia jooksul koroonaga surnute keskmine vanus on 83 eluaastat. Koroonaga seotud surmajuhtumite arv on suurenenud, kuna nakkus on eakate seas laialt levinud.

Hinnanguline efektiivne nakatumiskordaja on 0,75–0,85 (90-protsendilise tõenäosusega). Eelmisel aruandeperioodil (20. aprill) oli see näitaja 0,80–0,90. Nakatumiskordaja väiksem kui üks näitab epideemia langustrendi. Siiski võib epideemia eri vanuserühmades areneda erineva kiirusega.

Käesoleval nädalal (1.-2.05.2022) ja eelmisel nädalal (24.-25.04.2022) kogutud reoveeproovide põhjal on koroonaviiruse RNA üldkogus Soome reovees endiselt kõrge, kuid viimase viie mõõtmise põhjal on trend olnud üleriigiliselt langev

Soomes on üle 87 protsendi 18-aastastest ja vanematest saanud vähemalt kaks doosi koroonavaktsiini ja 64 protsenti kolm doosi vaktsiini. Rohkem kui 86 protsenti üle 60-aastastest on saanud kolm doosi vaktsiini ja 52 protsenti üle 80-aastastest on saanud neljanda vaktsiinidoosi.

Vaktsineerimine annab endiselt hea kaitse haiguse raskemate vormide vastu. Neljandat doosi koroonavaktsiini soovitatakse üle 12-aastastele raske immuunpuudulikkusega inimestele ja üle 80-aastastele hooldekodudes elavatele inimestele. Alates 5.5.2022 on neljas koronaarvaktsiini doos soovitatav ka eakatele, kes on korraldatud koduhooldusel või perehooldusel, aga ka teistele sarnaste tervise- ja funktsioonipuudega eakatele.

Terviseamet on oma kodulehele koondanud peamised koroonaepideemia seireandmed.

Kommentaarid
(Külastatud 211 korda, 1 külastust täna)