Soome koroona nädala ülevaade: enam kui pooled üle 80-aastastest on saanud 4. vaktsiinidoosi

  1. aasta alguses levis koroonaviirus elanikkonnas, sealhulgas eakate seas väga laialdaselt. See tõi kaasa koroonaga seotud suremuse tõusu 30 päeva jooksul pärast nakatumist, mis on aga aprilli-mai vahetusel muutunud selgeks languseks. Vaatamata märkimisväärsele nakatumismäärale on vähemalt kolm vaktsiinidoosi saanud inimeste suremus jäänud oluliselt madalamaks. Rohkem kui pooled üle 80-aastastest on saanud neljanda vaktsiinidoosi.

Nädalatel 18–19 (2.–15. mai) jõudis haiglasse umbes 600 uut koroonahaiget. Uute koroonahaigete arv on alates aprillist langenud, enne seda lisandus kahe nädala jooksul üle 800 patsiendi. Kolmapäeval, 18. mail 2022 oli üle 40 protsendi intensiivravi osakondades ja ligikaudu 50 protsenti haiglaravil viibivatest koroonahaigetest ravil peamiselt muul põhjusel kui koroonahaigus, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium nädala ülevaates.

Pühapäevaks, 15. maiks 2022 oli nakkushaiguste registrisse teatatud kokku 4373 koroonaviirusega seotud surmajuhtumist. Viimasel kahel kalendrinädalal (2.–15. mai) on surnuid 310, kahel eelneval nädalal 474. Kogu epideemia jooksul koroona tagajärjel surnute keskmine vanus on 83 aastat.

Hinnanguline efektiivne nakatumiskordaja on 0,70-0,85 (90-protsendilise tõenäosusega). See näitaja on püsinud aprilli algusest alla ühe. Nakatumiskordaja väiksem kui üks kirjeldab epideemia langustrendi. Siiski võib epideemia eri vanuserühmades areneda erineva kiirusega.

Käesoleval nädalal (15.-16. mai 2022) ja eelmisel nädalal (8.-9. mai 2022) kogutud reoveeproovide põhjal on koroonaviiruse RNA üldkogus Soome reovees endiselt kõrge, kuid viimase viie mõõtmise põhjal on trend üleriigiliselt langev.

Soomes on üle 87 protsendi 18-aastastest ja vanematest saanud vähemalt kaks doosi koronaarvaktsiini ja üle 64 protsendi on saanud kolm doosi vaktsiini. Rohkem kui 86 protsenti üle 60-aastastest on saanud kolm doosi vaktsiini ja 58 protsenti üle 80-aastastest on saanud neljanda vaktsiinidoosi. Üle 80-aastaste vaktsiinidega hõlmatus on tõusnud kuu ajaga 40 protsendilt 58 protsendile.

Vaktsineerimine annab endiselt hea kaitse haiguse raskemate vormide vastu. Kõik, kellel on vaktsiinikuurist veel doose puudu, peaksid esimesel võimalusel oma vaktsineerimiskaitset täiendama. Neljandat doosi koroonavaktsiini soovitatakse üle 12-aastastele raske immuunpuudulikkusega inimestele ja üle 80-aastastele hooldekodudes elavatele inimestele. Lisaks on neljas doos soovitatav neile eakatele, kes on koduhooldusel või perehooldusel, aga ka teistele samalaadse tervise- ja tegevusvõimega eakatele.

Terviseamet on oma kodulehele koondanud peamised koroonaepideemia seireandmed.

Kommentaarid
(Külastatud 362 korda, 1 külastust täna)