Soome keskpank tahab kehtestada võlapiiri kodumajapidamistele, kuna sõda mõjutab Soome majandust

Venemaa alustatud sõjal on negatiivne majanduslik mõju ka Soome jaoks. Soome keskpank kutsub nii kodumajapidamisi kui panku üles tõstma kriisi taluvuspiiri.

Soome Pank on teinud ettepaneku kehtestada kodumajapidamistele võlapiir nõnda, et laenudele kehtestatakse maksimaalne määr aastase sissetuleku alusel, vahendab MTV.

Kindlat protsenti ei taha keskpank kehtestada, kuna võla suurus sõltub majanduslikust olukorrast. Näiteks paar aastat tagasi kavandati maksimum laenusummaks nelja aasta sissetulekut, aga see arvestus on juba vananenud.

Nii hinnad kui intressid tõusevad, mistõttu peavad majapidamised olema valmis kallimateks aegadeks. Soome pank on mures majapidamiste jätkuva ja kasvava võlgnevuse pärast, mistõttu tahetakse kehtestada piirid, et laenude teenindamine ei sööks ära kogu sissetulekut.

Soome Panga andmetel on kodumajapidamiste võlgnevus praegu rekordiline ning see on pikka aega kasvanud. Uued eluasemelaenud on varasemast suuremad ja pikema tähtajaga kui tavapärased 25 aastat. Kodumajapidamiste suur võlgnevus kujutab endast ohtu riigi rahanduse stabiilsusele.

Võlapiiriga tagatakse see, et üksikute kodumajapidamiste võlgnevus ei kasvaks liiga suureks. Ehk et kodumajapidamised suudaksid teenindada oma kohustusi ja neil jääks raha üle ka tarbimise jaoks. Nõnda oleks sel positiivne mõju ka eratarbimisele.

Pangad on aga võlapiiri kehtestamise vastu. OP grupi juht Timo Ritakallio ütles, et piirangutel on negatiivne mõju Soome kinnisvaraturule.

Nordea ökonomist Juho Kostiainen ütles, et Soome pankade välja antud eluasemelaenud on heal tasemel.

Soomes on kavandamisel uued meetmed, millega piiratakse majapidamiste võlgnevust. Nii näiteks piiratakse majaühistute laenuvõtmist.

Kuigi Soome pangandus on stabiilne, soovitab keskpank ka pankadel koguda reserve ning olema valmis küberrünnakuteks. Üksiku panga tasemel on ettevalmistus hea, aga valmis tuleb olla selleks, kui on tervet süsteemi mõjutav häire.

Soome Pank tuletab meelde, et rahandus on osa hoolduskindlusest, mis peab töötama ka eriolukorras. Seetõttu on süsteemide testimine ja töökorras hoidmine väga oluline.

Kommentaarid
(Külastatud 1,208 korda, 1 külastust täna)