Soome ja Eesti siseministrid kohtuvad Tallinnas, teemaks Ukraina põgenikud

Soome siseminister Krista Mikkonen külastab Tallinna 2.-3. mail ning kohtub Eesti siseminister Kristian Jaaniga. Ministrid arutavad muu hulgas olukorda Ukrainas ja Ukrainast põgenevate inimeste vastuvõtmist, rahvusvahelise abi andmist ja elanike kaitset.

„Meie tihe koostöö on praegu ehk olulisem kui kunagi varem, eriti pagulasolukorra ja vastuvõtusüsteemidega seotud küsimustes,” ütles minister Mikkonen. On väga hea, et Soome ja Eesti ametnikud kohtuvad kord nädalas ja jagavad nendes küsimustes infot.

Ukrainast on põgenenud üle 5 miljoni inimese, kellest enamik on naised ja lapsed. 26. aprillil oli Soomes antud ajutine kaitse enam kui 20 500 ukrainlasele. Sõja eest põgenevad ukrainlased jõuavad Soome eelkõige läbi Baltikumi/ Eesti.

Euroopa Liidus on käimas ajaloo suurim abioperatsioon

Ministrid arutavad ka rahvusvahelist abi Ukrainale Euroopa Liidu kodanikukaitse mehhanismi kaudu. Soome on saatnud tsiviil-materiaalset abi Ukrainasse ja Moldovasse ning ekspertabi Moldovasse, Slovakkiasse ja Poolasse, samuti Brüsselis asuvasse Euroopa hädaolukordadele reageerimise koordinatsioonikeskusesse. Eesti on kodanikukaitse mehhanismi kaudu saatnud Ukrainale ka rahvusvahelist abi. Käimas on kodanikukaitse mehhanismi ajaloo suurim abioperatsioon, mille käigus Ukrainale suunati üle 22 000 tonni materiaalset abi.

Ministrite päevakorras on ka kodanikukaitse ja selle arendamine. Kodanikukaitse ja valmisolekusüsteemide osas on Soome paljude teiste riikidega võrreldes erakordselt heas olukorras. Erinevalt enamikust Euroopa riikidest on Soome oma kodanikukaitse- ja valmisolekusüsteemid säilitanud katkestusteta ka pärast külma sõja lõppu.

Kodanikukaitse asutustel on kodanikukaitses võtmetähtsusega operatiivne ja koordineeriv roll, kuid kodanikukaitse ülesanded kuuluvad erinevatele valitsusharudele ja hõlmavad paljusid ametiasutusi, kogukondi ja avalikkust.

Eestis on aktiivne soome kogukond

Minister Mikkonen kohtub oma reisi jooksul ka Eestis elavate soomlastega. Eesti elanikuna oli 2018. aastal registreeritud umbes 8800 Soome kodanikku. Majandus- ja tööturu ühinemise tõttu on Eestis alaliselt elavate soomlaste arvu raske hinnata. Soomlaste kogukond on Eestis väga aktiivne ja seal on nt. Soome klubid, Soome väliskoolid, Soome-Eesti Kaubanduskoda ja Eesti-Soome meedia.

Detsembris avalikustas siseministeerium välissoome strateegia aastateks 2022-2026. Strateegia tegevuste eesmärk on võimaldada Soomel paremini teenindada oma kodanikke ajast ja kohast sõltumata ning toetada Soome identiteeti ja kultuuri välismaal.

Kommentaarid
(Külastatud 360 korda, 1 külastust täna)