Soome idaosa linnas elav venelanna kardab, et tema kodulinn on Venemaa esimene sihtmärk – miks?

Soome idaosas Lappeenrantaes elav venelanna on hirmul, et tema koidulinn on Venemaa rünnaku esimene sihtmärk Soomes.

Venemaalt Soome elama kolinud Maria Taina-Parviainen vahendab sotsiaalmeedias Ukraina sõjas toimuvat. Ta usub, et Putini ajajärk on varsti läbi, vahendab MTV.

Maria on üks sõnum: Mariupolit tuleb aidata. Tal on paber, kus on inglise keeles kirjeldatud linna rasket olukorda. Naine on Putini peale vihane, kuna on röövinud tavalistelt inimestelt normaalse ja õnneliku elu.

21 aastat Soomes elanud Maria vanemad ja vend elavad jätkuvalt Venemaal. Peres on suhtumine sõtta erinev.

Naine oli rääkinud kuu aega tagasi oma isaga Butšas toimunust. Isa jutt oli tulnud nagu lindilt: See oli kõik lavastus, feik, laibad olid mujalt sinna toodud. Maria ema on aga sõja vastu. Ta ei saa aru, miks peab inimesi tapma. Olgu põhjus milline iganes, aga inimesi tappa ei tohi, leiab ema.

Maria on teinud palju tööd selle nimel, et rääkida sotsiaalmeedias vene inimestele sõjast. Kuigi Venemaal on Facebook ja Instagram keelatud, siis on neid võimalik kasutada VPN-i kaudu. Selle võimaluse kasutamise eest kedagi pole karistatud. Ka riigi juhid on tunnistanud, et kasutavad VPN-i (see võimaldab muuta internetis kasutaja asukohta).

Küll on võimalik saada karistus sotsiaalmeedia postituste eest. Kui Venemaal leitakse, et riigi relvajõudude kohta on kirjutatud midagi „väära”, siis võib saada kuni 10 aasta pikkuse vanglakaristuse. Selliseid juhtumeid on olnud.

Maria ei usu, et Putin juhib Venemaad edasi pärast käesolevat aastat. Räägitakse, et mõne kuu jooksul lahkub ta ametist. Võimuvahetus aga ei tähenda, et asemele tuleb midagi paremat. On oht, et asemele tuleb mõni päris hull.

Sõjaga seoses on Venemaal kerkinud esile igasuguseid nähtusi ja üks neist on nõidumine. Venemaal tegutsevad nn nõiakoolid, kus mustades rüüdes inimesed käivad ringi, küünlad käes. Maria kardab, et selline asi muudkui levib.

Naine tunnistab, et on kartnud, et Venemaa saadab Soome mõne raketi. Praegu ta aga seda varianti eriti ei usu. Seni on olnud ainult ähvardused. Kui aga Venemaa peaks Soomet ründama, siis on Lappeenranta esimene sihtmärk. Seal elab kõige rohkem venelasi, keda tullakse „vabastama”.

Maria räägib, et ta loodab veel kunagi elada Venemaal. Ta märgib, et on vaja uusi inimesi, et ehitada üles uus ja liberaalne Venemaa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,146 korda, 1 külastust täna)