Saksamaa ja Itaalia said Brüsselilt eriloa tasuda Vene gaasi eest rublades

Saksamaa ja Itaalia teatasid firmadele, et nad võivad avada rubla-arved, et säilitada gaasitarned nii, et need ei läheks vastuollu Euroopa Liidu poolt Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidega.

Vastav eriluba anti allikate väitel Euroopa Liidu poolt Saksamaale ja Itaaliale, vahendab Reuters.

Poola, Bulgaaria ja Soome on keeldunud rublades maksmast, mistõttu lõpetati nendesse riikidesse gaasitarned.

Euroopa Komisjon on andnud välja juhised, kuidas osta Venemaalt gaasi nii, et ei mindaks vastuollu sanktsioonidega. Euroopa Komisjoni juhised on samas vastuolulised, kuna firmadel on soovitatud rubla-arveid mitte avada.

Euroopa Liidu allikate väitel on nüüd olukord selline, kus mõne riigi ettevõtted on avanud rubla-arved ja teiste riikide firmad mitte. Allikate väitel on Euroopa Komisjoni juhised nii segased, et neid on võimalik tõlgendada mitmeti.

Saksa valitsus on gaasi importivatele firmadele teatanud, et neil on lubada avada rubla-arved, et tasuda gaasi eest ilma sanktsioone rikkumata. Maksed tuleb teha Gazprombankile ja need tuleb teha välisvaluutas.

Saksamaa on suurim Vene gaasi importija. Niisamuti on saanud juhised Itaalia. See oli pärast seda, kui Itaalia gaasifirma Eni teatas, et avab rubla-arved.

Itaalia peaminister Mario Draghi ütles eelmisel nädalal, et pole täpselt selge, kas gaasi eest rublades maksmine läheb sanktsioonidega vastuollu.

Euroopa Komisjon saatis gaasifirmadele juhise, et nad saavad jätkata Vene gaasi ostmist, kui teevad maksed olemasolevate lepete alusel ning annavad teada, et on täitnud oma lepingulised kohustused. Enamus lepinguid on sõlmitud kas eurodes või dollarites.

Euroopa Komisjoni juhistes pole öeldud, et kui gaasi eest makstud raha konverteeritakse kohe ümber rubladeks, siis see läheb vastuollu sanktsioonidega. Rubla-arvete avamist ei peeta sanktsioonide rikkumiseks. Kuigi Euroopa Komisjoni ametnikud on suuliselt väitnud midagi muud, siis on kirjalikud juhised need, mis loevad.

Euroopa Liidu poolt kehtestatud sanktsioonide täitmise osas teevad järelvalvet kohalikud valitsused. Brüssel saab valitsusi survestada, aga riikide valitsused on gaasi impordiga nõus.

Poola on nõudnud Brüsselilt selgitust selle kohta, kas rubla-arveid saab avada.

Kommentaarid
(Külastatud 458 korda, 1 külastust täna)