Prantsuse president: Läheb aastakümneid, enne kui Ukrainast saab Euroopa Liidu liige, Venemaad ei tohiks kõnelustel alandada

Läheb aastakümneid, enne kui Ukrainast saab Euroopa Liidu liige ning Venemaad ei tohiks rahukõnelustel alandada, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron.

Macron hoiatas tänasel Euroopa Päeval peetud kõnes Strasbourgis, et Euroopa Liit ei tohi oma standardeid Ukraina puhul alla lasta, vahendab Daily Mail.

Macron ütles ühtlasi, et Euroopa peab võtma õppust varasematest vigadest ning vältima rahukõnelustel Venemaa alandamist.

Euroopa Komisjon on lubanud anda esialgse hinnangu Ukraina võimaliku liitumise kohta juunikuus. Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel pidi aga täna jooksma varju Odessas, kui linna hakati pommitama. Michel pidas enne seda kõnelusi Ukraina peaministri Deniss Šmõgaliga.

Pärast kandidaatriigi staatuse saamist läheb tavaliselt aastaid enne Euroopa Liidu liikmeks saamist ning üksikud liikmesriigid võivad panna veto mitte ainult liikmeks saamisele, vaid üksikute liitumisläbirääkimiste peatükkide sulgemisele.

Seni on 27 Euroopa Liidu liikmesriiki olnud ühtsed Vene-vastase võitluse toetamisel Ukrainas ning Vene-vastaste sanktsioonide kehtestamisel. Samas on olnud erimeelsused selles osas, kui kiiresti peaks Ukraina liikmeks vastu võetama. Samuti ollakse eri meelt energia impordi lõpetamise osas Venemaalt.

Macron vihjas rahukõnelustest rääkides sellele, et pärast esimest ilmasõda kehtestati Saksamaale karmid meetmed, mis võimaldas natside võimuletuleku ja teise ilmasõja puhkemise.

Ajakirjanikega vesteldes ütles Macron, et Vene presidendi Vladimir Putini tänane kõne Moksvas Punasel väljakul oli „hirmutav” ja „sõjakas”. Putin mõistis kõnes hukka Lääneriikide püüdlused Venemaad nõrgestada ja jagada.

Kommentaarid
(Külastatud 1,260 korda, 1 külastust täna)