Mees tõi Soome 850 ukrainlast, lasti töölt lahti

34-aastane Tampere mees Timo on ise korraldanud Ukraina pagulastele reise Soome. Ta on toonud Soome 850 Ukraina pagulast.

Mees on juba mitu nädalat sõitnud bussidega Poola Varssavisse ja Medyakasse, et sealt ära tuua sõjapõgenikke, samas on ta viinud sinna abivahendeid, vahendab Iltalehti.

Timo tegeleb kiirpaadisõiduga ja töötab betooni pumpajana. Tööandjal sai aga Timo tegevusest villand ja ta lasti lahti.

Mees tunnistab, et ta lasti lahti pagulaste abistamise tõttu. Tööandja ei lubanud töölt ära olla.

Praegu on mees taas teel Ukrainasse. Tema buss on Varssavi ligidal. Ukrainas sõidab buss Llvivi ja Vinnõtsa linnadesse.

Bussis on 50 kohta, aga tulijaid oleks 70-80. Nüüd üritatakse saada teine buss lisaks.

Timole on see juba 12nes kord, kui ta läheb ukrainlasi ära tooma. Algul võttis ta nädala kaupa puhkust. Siis võttis ta vabaks reedesed päevad, et saaks neljapäeviti Varssavisse lennata.

Möödunud nädalal aga see süsteem enam tööandjale ei sobinud. Tal oli valida: kas käib tööl või lastakse lahti. Ta lastigi lahti, kuna ei ilmunud reedel tööle, sest läks pagulasi ära tooma. Mehele öeldi töö juures, et kui reedel ei tule, siis pole vaja enam tulla. Ta vastas, et siis polegi vaja. Tema jaoks on pagulaste aitamine tähtsam kui töö.

Mehe enda arvates oleks võinud reeded vabaks anda. See on humanitaarabi, mitte mingi lõbureis. Kui Soome satub sõtta, siis on samuti hea, kui teised aitavad. Seetõttu leiab mees, et peab teisi aitama.

Timo räägib, et reisid on väga rasked. Reaalsus on hullem kui see, mis meedias näidatakse. Näiteks viimasel reisil Lvivist Varssavisse oli bussis inglasest snaiper. Ta sõitis tagasi koju. Ta oli käinud Mariupolis koolitamas kohalikke sõdureid. Ta näitas pilte Ukrainast ja see oli šokeeriv.

Timo sõnul on inimesed palju läbi elanud. Sõda on kole. Reisi ajal üritatakse inimesi lõbustada, lõpuks hakkavad lapsed vähehaaval naerma, samuti vanemad inimesed. Siis ununeb sõda vähemalt hetkeks. See aitab edasi liikuda.

Ukrainasse reisimisel peab olema kogu aeg valvel ja olema teadlik ohtudest. Iga kord kui sõidetakse Ukrainasse, peab olema valmis selleks, et rakett tabab bussi. Kaasas on arstiabi kohvrid. Samuti on varutud kaasa toitu, et vastu pidada, kui bussiga enam sõita ei saa.

Seni on reisid kõik õnnestunud. Igal reisil on kaasas kolm vabatahtlikku bussijuhti, tõlk ja vabatahtlik meedik. Ühel korral oldi Lvivis, kui seal plahvatas rakett. Teine kord oldi teel Lvivi, kui seal oli plahvatus. Nüüd minnakse esialgu Vinnõtsasse ja siis Lvivi. Vinnõtsas on raudteel plahvatanud pommid.

Soomes aitab Timo pagulastel pääseda turvapaika. Tal on kontaktisikud Ala-Härmäs, Kauhavas, Jurvas, Hämeenlinnas, Säkyläs ja Sastamalas. Sinna on kohe kõik tulijad ära majutatud.

Ukrainlased on saanud omale korterid, lapsed on läinud kooli ja mõnedel täiskasvanutel on juba töökoht. Kedagi hätta ei jäeta. Lisaks edastatakse iga tulija kohta teade migratsiooniametisse.

Bussireise korraldatakse vastavalt võimalustele. Reiside õnnestumine sõltub sellest, kuidas saadakse kütust. Timol on olemas rahakogumise luba kütuse jaoks. Kütuse jaoks on saadud veidi abi. Suurem osa on endal kinni makstud.

Timo räägib, et see on puhas heategevus, sellega midagi ei teenita. Vaja oleks juurde vabatahtlikke bussijuhte ja tõlke. Teada saab anda Operaatio Timo veebikülgede kaudu Facebookis ja Instagramis.

Nüüdon Timo töötu. Ta tegeleb ka kiirpaadisõiduga, aga käesolev hooaeg jääb vahele. Kõik raha on kulunud pagulaste abistamise peale. Nüüd, kui kadus töökoht, siis enam võistelda ei saa. Võibolla järgmisel aastal.

Timole on öeldud, et ta on mõjutanud paljude inimeste elu. Ta pole ise selle peale mõelnud. Ta mõtleb vaid sellele, kes tulevad peale, kust nad tulevad ja kuhu lähevad.

Kommentaarid
(Külastatud 3,410 korda, 1 külastust täna)