Küsimus pärimise kohta Soomes: Kas abikaasa võib pärida midagi maksuvabalt?

Soome maksuportaalile TalousTaito esitati küsimus pärimise kohta. Küsimus oli järgmine: Olen mures, kuidas abikaasale määratakse pärandimaks, kui abikaasa sureb. Kui palju saab abikaasa maksuvabalt pärida? Või maksustatakse kõiki pärandvarasid? Kuidas elukindlustushüvitis seda mõjutab?

Vastab maksujurist Merja-Liisa Huolman-Lakari:

Abikaasa saab pärimisel maksustamises soodustust 90 000 eurot. Kui arvestada pärandimaksu alampiiri 20 000 eurot, võib abikaasa saada pärandit maksuvabalt kuni 110 000 eurot. See kehtib abikaasa kui pärija ja testamendi alusel saaja kohta.

Abikaasa on pärija ainult siis, kui pärandajal pole teisi pärijaid. Kui abikaasale soovitakse muul viisil vara anda, tuleb tema kasuks teha testament. Väiksema omandiga abikaasa võib abieluseaduse alusel saada maksuvaba pärandit ka kompensatsiooni alusel.

Abikaasa maksusoodustus kehtib ka juhul, kui vabaabielus partneritel on või on olnud ühine laps või kui nad on varem olnud abielus. Sel juhul saab vabaabielus abikaasa pärandimaksus soodustust ka elukaaslaselt saadud varalt ja ta kuulub maksusoodustuse esimesse kategooriasse. Tuleb aga märkida, et see pärandimaksu säte ei mõjuta pärimise õigust. Vabaabielus abikaasa ei päri oma elukaaslaselt ilma testamendita.

Elukindlustuse hüvitised kuuluvad praegu pärandimaksu alla, seega mõjutavad need maksuvaba summat. Abikaasa soodustuse saamine on võimalik ka siis, kui kogu abikaasa maksustatav pärand koosneb ainult elukindlustushüvitistest.

Selle 110 000 euro suuruse piirmäära arvestamisel tuleb arvesse võtta abikaasalt saadud pärand ja testament ning elukindlustushüvitis.

Kommentaarid
(Külastatud 465 korda, 1 külastust täna)