Kas Ukraina on kaotamas sõda Donbassis? Ukrainlased taganevad, et mitte vangi langeda

Ukraina väed on sunnitud taganema Donbassist, et mitte vangi langeda. Vene väed on tunginud Severodonetskisse, mis on viimane suurem linn Donbassis, mis oli seni ukrainlaste käes.

Luganski oblasti kuberner Serhi Gaidai andis teada, et selleks, et mitte lõksu langeda, tuleb Ukraina vägedel taganeda. Gaidai väitel on 90 protsenti Severodonetski elamutest hävinud, vahendab Daily Mail.

Vene väed on juba hõivanud Lõmani linna, mis on tähtis raudteesõlm Severodonetskist lääne pool. Praegu kaitsevad Ukraina väed Slovjanski linna, mis asub Lõmanist lõuna pool.

President Volodõmõr Zelenski ütles, et Ukraina väed on teinud kõik mis võimalik Donbassis, arvestades praegusi võimalusi. Ta lisas, et kui okupandid arvavad, et Lõman ja Severodonetsk on nende omad, siis nad eksivad – need jäävad Ukraina linnadeks.

Zelenski ütles Hollandi väljaandele Nieuwsuur, et Ukraina valmistus sõjaks juba aasta otsa. Sõjavägi oli selleks valmis, seda on näha, lisas ta.

Zelenski ütles, et inimesi oleks saanud evakueerida juba varem, aga see oleks mõjunud halvasti riigi majandusele ja oleks olnud seetõttu vale otsus. Ta ütles, et riik valmistus: kaevati kraave. Selleks, et inimesi evakueerida, oleks seda tulnud teha juba aasta enne sõda.

Zelenski ütles, et evakueerimine oleks olnud vale, kuna see oleks külvanud ühiskonnas paanikat. Samuti oleks see mõjunud halvasti riigi majandusele ja eelarvele.

Briti kaitseministeeriumi andmetel on Lõmani hõivamine esimene samm enne Donbassi hõivamise teist etappi. Lõman on strateegiliselt oluline, kuna see on tähtis raudteesõlm. Samuti pakub see võimalust liikuda teisele poole Donetsi jõge.

Lähipäevadel on oodata Vene vägede liikumist teisele poole Donetsi jõge. Järgmisena võetakse ära Severodonetsk ning siis liigutakse sügavamale, et võtta ära Donetski oblasti linnad Slovjansk ja Kramatorsk. Pärast seda on kavas korraldada referendumid juba täielikult vallutatud Luganski ja Donetski oblastites.

Pärast seda avaneb Venemaal võimalus rääkida juba olulisest võidust Ukrainas.

Venemaa edu Donbassis järgnes vägede väljatõmbamisele Kiievi ümbrusest, mis võimaldas keskendumist Donbassi piirkonnale.

Donetski oblastis elab 4,1 miljonit ja Luganski oblastis 2,1 miljonit elanikku, kokku on Donbassis seega 6,2 miljonit elanikku.

Kommentaarid
(Külastatud 1,058 korda, 1 külastust täna)