Karm leid: Vene sõjatehnikas kasutatakse valdavalt USA-s toodetud mikrokiipe – lisaks on tankidest leitud pesumasinate kiipe

Ukraina vägede kätte sõjasaagiks langenud ja osaliselt kahjustada saanud Vene relvad ja sõjatehnika põhinevad peaaegu täielikult Ameerika elektroonikal. Näiteks lahinguhelikopteril Ka-52 on 22 USA-s ja üks Lõuna-Koreas toodetud mikrokiip. Tiibrakett Kh-101 sisaldab vähemalt 35 USA kiipi.

Lisaks on Lääne tootjate kiipe leitud õhutõrjesüsteemi Barnaul-T juhtmoodulist 9S932-1 ja õhutõrjesüsteemist Pantsir. Lahinguväljalt leitud kiibid on toodetud firmades Intel, Micrel, Micron Technology, Atmel Corp, AMD, Rochester Electronics, Texas Instruments, Linear Technology, Cypress Semiconductor, Maxim Integrated, XILINX, Infineon Technologies, Onsemi, IDT, Altera USA, Burr-Brown, Analog Devices Inc., Linear Technology ja TE-Connectivity, vahendab The Drive.

Pärast seda, kui Venemaa alustas ulatuslikku sissetungi Ukrainasse, keelati Venemaa-vastaste sanktsioonide raames sõjatehnika eksport riiki. See elektroonika, mis praegu on avastatud, pärineb varasemast ajast.

NATO ja USA elektroonilise sõjapidamise ekspert Skip Parish ütles väljaandele The Drive, et leiud tähendavad „täielikku sõltuvust lääne tehnoloogiast”. Sanktsioonid ei peata aga tingimata mikrokiipide eksporti Venemaale, kuna Hiinas on suur must kiibiturg.

Varem on juttu olnud sellest, et venelased kasutavad oma tankides kodumasinatest, näiteks nõudepesumasinatest ja külmikutest võetud mikrokiipe, vahendab Washington Post. Kuigi see pole päris sõjatehnoloogia, muudab mikrokiipide programmeerimine paljud neist sobivaks ka relvade jaoks. Seda on raske ära hoida, sest tsiviiltehnoloogiale sanktsioonid ei kehti.

Venemaa teatas juba 2014. aastal, et pürgib kiipide valmistamisel sõltumatuse poole. Vene mikrokiipide areng jääb aga ameeriklastest maha, lisaks pole riigis peaaegu ühtegi kiibitehast ja kiipide valmistamise tehnoloogia patendid on valdavalt USA omad. See jätab võimaluse kasutada musta turgu.

Kommentaarid
(Külastatud 4,464 korda, 1 külastust täna)