Euroopas teevad muret kaks uut Lõuna-Aafrikast pärit koroona mutatsiooni

Euroopas teevad muret kaks uut Lõuna-Aafrikast pärit koroona Omikroni variandi mutatsiooni BA4 ja BA5, edastas Euroopa haiguste kontrollikeskus ECDC.

Nii BA4 kui BA5 võivad tuua kaasa nakatumiste arvu kasvu, mis omakorda suurendab koormust haigla- ja intensiivravile. Ühtlasi soovitatakse kõigile üle 80-aastastele inimestele anda teine tõhustusdoos.

Koroona variandid BA4 ja BA5 tuvastati käesoleva aasta jaanuaris ja veebruaris Lõuna-Aafrikas. BA5 peaks mai lõpus muutuma kõige levikumaks variandiks Portugalis, kus on vaatamata kõrgele vaktsineeritusele Euroopas kõige kõrgem nakatumiste tase.

Mõlemad koroona variandid suudavad läbi murda vaktsiinide ja haiguse varasema läbipõdemisega saadud kaitsest. Samas pole märke sellest, et BA4 ja BA5 oleksid ohtlikumad kui koroona Omikroni variandi varasemad mutatsioonid.

Samas hoiatab ECDC, et need variandid tõstavad lähimatel nädalatel ja kuudel nakatumiste arvu üle terve Euroopa. Koos nakatumiste arvu kasvuga suureneb koormus haiglatele ja intensiivravile.

Kommentaarid
(Külastatud 699 korda, 1 külastust täna)