Venemaa ähvardas „elimineerida” 2500 Mariupolis sisse piiratud Ukraina võitlejat

Venemaa ähvardas „elimineerida” Ukraina lõunaosa sadamalinnas Mariupolis sissepiiratud 2500 Ukraina võitlejat, kui nad alla ei anna.

Vene väed on Mariupolit piiranud juba peaaegu 2 kuud. Sealses endises Azovi terasetehases on varjunud Ukraina võitlejad, kel polekavatsust alla anda, vahendab New York Times.

Venemaa kaitseministeerium edastas, et Ukraina võitlejad olid otsustanud mitte alla anda – seetuli välja pealtkuulatud sõnumivahetusest. Vene pool kordas selle peale nõuet viivitamatult relvad maha panna. „Edasise vastupanu korral kõik nad elimineeritakse,” edastas ministeerium.

Mariupolis on president Volodõmõr Zelenski sõnul hukkunud kümneid tuhandeid inimesi ja enam kui 100 000 inimest on lõksus ilma toidu ja veeta. Zelenski sõnul on Venemaa soov kõik inimesed linnas hävitada. Zelenski ütles, et ei ole nõus jätkama rahuläbirääkimistega, kui Venemaa jätkab linnas veretööd.

Mariupoli hõivamine oleks oluline samm Venemaa jaoks, et saavutada kontroll Ukraina lõunaosa üle. Sellega saavutataks maismaaühendus Krimmiga.

Võitlus Mariupoli pärast on sundinud hoidma suurt hulka Vene vägesid Ukraina lõunaosas. Vene väed on olnud sunnitud taganema Kiievi alt, hukkunud on paljud Vene kindralid ja Mustal merel lasti põhja laevastiku lipulaev Moskva.

Vene kaitseministeerium andis teada, et hävitas sõjalised sihtmärgid Kiievis ja Mõkolaivis, mis arvatakse olevat kättemaks Moskva põhjalaskmise eest. Samuti sai pihta sõjatehas Kiievi lähedal. Harkivi idaosas sai pommiplahvatuses surma 5 inimest.

Kommentaarid
(Külastatud 571 korda, 1 külastust täna)