Vene sõdurid on hakanud Ukrainas heiskama nõukogude punalippe – miks see nii on?

Vene sõdurid on hakanud okupeeritud aladel Ukrainas heiskama nõukogude-aja punalippe. 19. aprillil heiskasid Vene Rosgvardija politseiüksuse võitlejad Ukraina lõunaosas Hersoni linnas punase „võidulipu” teises ilmasõjas võidelnud Punaarmee sõdurite auks rajatud „Kuulsuse alleel”.

Pärast Vene presidendi poolt 24. veebruaril alustatud rünnakut Ukrainale on Vene kohalik meedia korduvalt naeruvääristanud Lääne väited, et Vene president soovib taastada Nõukogude Liidu. Samas aga, kui Hersonis heisati „võidulipp”, siis kiitsid Kremli-meelsed telekanalid kohe seda tegevust.

Näiteks Vene Pervõi Kanal edastas 20. aprillil järgmise sõnumi: „9. mai on lähenemas ja punalipp, mille all fašism hävitati 20. sajandil lehvib taas Hersoni Kuulsuse alleel. See on nõukogude rahva võidu sümbol, mida kohalikud elanikud meenutavad erilise tänutundega.”

Pervõi Kanal oli saatnud oma ajakirjaniku punalipu heiskamist kajastama ja pärast seda tehti kohalike elanikega mõned intervjuud, vahendab Newsweek.

„Ma tahan, et mu lapselaps õpiks vene keelt ja Vene ajalugu ja et ta teaks, mis oli võit,” rääkis üks naine, selg kaamera poole.

Üks vanem mees, kel oli samuti selg kaamera poole, ütles, et see lipp tähendab „vabastamist kõigest, mis on sellel territooriumil toimunud viimase 30 aasta jooksul” – see on otsene viide Ukraina 1991. aasta iseseisvusdeklaratsioonile nõukogu võimu alt.

Üks noorem mees, kes intervjuu andis ütles, et võidulippu „ei tohiks jalge alla tallata”.

Tseremoonia Hersonis polnud ainus kord, kus Vene sõdurid on kasutanud Ukrainas nõukogude sümboolikat, samuti on Vene meedia sellele korduvalt takka kiitnud.

Pervõi Kanali saatejuht Artjom Šeinin alustas 18. aprillil saadet austusavaldusega „punalipule koos viisnurga ning sirbi ja vasaraga, mille all paljud meist teenisid ja mis heisati Reichstagile”. See juhtus, kui nõukogude väed sisenesid 1. mail 1945. aastal Berliini, päev pärast Adolf Hitleri enesetappu oma punkris.

Šeinin näitas pärast seda pilte selle kohta, kuidas Vene sõdur ronis Ukrainas tehasehoone korstna tippu ning heiskas sini-kollase Ukraina lipu asemele punalipu. Vene riikliku telekanali saatekülaline ütles selle peale, et see on sümboolne žest „kuna see territoorium on vabastatud nendesamade fašistide järeltulijate  käest, kelle pealinna kohale heisati kunagi punalipp”.

Sõltumatu Levada uuringuagentuuri poolt 2021. aasta novembris läbi viidud küsitluse kohaselt kahetsevad 66 protsenti Venemaa elanikest nõukogude liidu lagunemist ja ainult 25 protsenti seda ei tee.

Kiievi rahvusvahelise sotsioloogia instituudi poolt 2020. aastal läbi viidud küsitluse kohaselt kahetsevad ainult 33 protsenti ukrainlastest nõukogude liidu lagunemist, samas kui 50 protsenti leidsid, et see oli positiivne asi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,437 korda, 1 külastust täna)