Tööjõu baromeeter: Soomes on puudus taas neist töötajatest, mis enne koroonat – vaata, mis on suurima nõudlusega ametite TOP 15

Tööjõupuudusega elukutsete arv on tõusnud koroona-eelsele tasemele ning sotsiaalvaldkonna ametid on endiselt edetabeli tipus. Tööjõupuuduse käes vaevlevad lisaks toitlustus- ja ehitussektor. Tööjõu ülepakkumisega elukutsete arv on vaid veidi vähenenud.

Tulemused on toodud 2022. aasta kevadises tööjõu baromeetris, mille Töö- ja majandusministeerium avaldas 5. aprillil 2022. Tööjõu baromeetri tulemusi saab vaadata ka piirkonniti. Tulemused põhinevad veebruaris-märtsis tehtud hinnangul.

  • Tööjõu baromeetri tulemused näitavad, et meil on nii tööjõupuudus kui ka probleem töö ja tööotsijate sobitamisega. Mõlema probleemiga peab olema võimalik tõhusalt tegeleda, et hea tempo majanduses ei jäätuks, ütles tööminister Tuula Haatainen.

  • Laialdases koostöös lahendame nõuetele vastavuse probleemi kolmel erineval viisil: tööjõu teekaardi projekt sektorite kaupa, digitaalse Tööturu reform ja tööbüroode 2024 reform. Neist Tööturg käivitatakse juba mais ning teekaardi projekti ettepanekud valmivad aasta lõpuks, ütles tööminister Haatainen.

Tööjõu puudus süveneb tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas

Tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonna tööjõu kättesaadavuse väljavaade on sügisest saadik jätkuvalt mõnevõrra nõrgenenud. TOP 15 eesotsas olevatest lähihooldajatest ja haiglaõdedest on suur puudus ning sektoris on tööjõuvajadus suur kogu riigis. Nõutavad mahud on samuti suured. 2021. aasta lõpus oli lähihooldajate osas keskmiselt 8000 vaba töökohta kuus. Lisaks olid vabad umbes 4600 haiglaõe kohta kuus.

Toitlustuses on töötajate ülepakkumine asendunud puudusega

Veel aasta tagasi olid toitlustuses töötajate töövõimalused piiratud ning mõnel neist ametitest oli ülepakkumine. Olukord on aasta jooksul selgelt muutunud. Tööjõu puudus on praegu üle kogu Soome. Paljudes valdkondades on puudust määratletud isegi suureks.

Selle taga on selge nihe toitlustustöötajate nõudluses. Kui 2021. aasta alguses, koroona halvimal ajal, oli valdkonnas uusi töökohti umbes 1200 kuus, siis 2022. aasta alguses on uusi töökohti välja kuulutatud juba umbes 3200 ühes kuus.

Ehituse töödejuhatajate puudus tõuseb taas esile

Ehitusvaldkonna töödejuhatajad olid tööjõu baromeetri TOP-15 edetabelis viimati 2019. aasta kevadel. Selle vadlkonna töötajatest on sellest ajast alates olnud mõningane. Piirkonniti on olukord aga erinev. 2021. aasta kevadel oli ehitustöötajate puudus hinnanguliselt umbes pooltes piirkondades. Olulist puudust polnud üheski piirkonnas. Viimase hinnangu kohaselt on töödejuhatajate puudus piirkondlikult laienenud ning suur puudus on juba praegu Hämes ja Põhja-Savos.

Ehituse töödejuhatajate nõudlus- ja pakkumismahud pole nii suured kui näiteks toitlustuses. 2021. aasta lõpu seisuga oli ehituse töödejuhatajate osas vabu töökohti ligikaudu 600. Selle valdkonna töötuid oli töötute registris samal ajal ligikaudu 700.

Siin on Soome tööjõu baromeetri TOP 15 enim nõutud ametit 2022. aasta alguse seisuga:

1.Lähihooldajad
2.Haiglaõed
3.Sotsiaaltöö spetsialistid
4.Peaarstid ja eriarstid
5.Üldarstid
6.Lasteaiaõpetajad
7.Kuulmis- ja kõneterapeudid
8.Hambaarstid
9.Koduhooldajad
10.Psühholoogid
11.Toitlustuse töötajad
12.Büroode ja asutuste koristajad
13.Eriõpetajad
14.Ülemõed ja osakonnaõed
15.Ehituse töödejuhatajad

Siin on Soome tööjõu baromeetri TOP 15 suurima ülepakkumisega ametit 2022. aasta alguse seisuga:

1.Üldsekretärid
2.Turismibüroode töötajad
3.Valmisriiete õmblejad
4.Ajakirjanikud
5.Juhtkonna sekretärid ja osakonna sekretärid
6.Trükkalid
7.Trükiettevalmistajad
8.Graafilised ja multimeedia disainerid
9.Infotehnoloogia paigaldajad ja remontijad
10.Trükitoodete viimistlejad
11.Muud kunsti ja kultuuri valdkonna spetsialistid
12.Ühiskonna- ja kultuuriteadlased
13.Raamatukogutöötajad
14.Reklaami ja turunduse spetsialistid
15.Kunstnikud

Kommentaarid
(Külastatud 4,169 korda, 2 külastust täna)