Täpsustunud on Soome NATO-ga liitumise aeg

Täpsustunud on Soome liitumise aeg NATO-ga. Nimelt on kavas teha otsus Soome valitsuspartei sotside volikogu istungil, mis toimub 14. mail. See otsus on toetav.

Edasi teatab oma seisukoha peaminister Sanna Marin. See seisukoht on samuti toetav, vahendab Iltalehti.

Lõpliku otsuse NATO-ga liitumise taotluse esitamise kohta teevad vabariigi president ning valitsuse välis-ja julgeolekupoliitika komisjon (TP-Utva). See võib koguneda pühapäeval, esmaspäeval või teisipäeval 15-17. mail.

TP-Utvas otsustavad asja ära president Sauli Niinistö, peaminister Sanna Marin ning võtmeministrid. Niinistö pole oma seisukohta välja öelnud, aga tema arvamustest võib välja lugeda, et ta toetab liitumist.

Peaminister Sanna Marin annab seejärel TP-Utva seisukoha edasi parlamendile. See peaks olema hiljemalt 17. mail. Parlamendile seisukoha edastamise viisi veel arutatakse, kuna Soome vasakparteis on liitumise vastaseid.

Rootsi on soovinud, et Soome ja Rootsi esitaksid liitumise taotluse ühel ajal. Soome on sellega nõustunud, kui sellega kaasneb Rootsi vastav otsus. Rootsis valmib hinnang liitumisele 13. mail.

Soome president Sauli Niinistö viibib Rootsi kuninga Carl Gustav VI kutsel Rootsis 17-18. mail. Sellele nädalale on planeeritud Soome ja Rootsi valitsuste ühisistung, millel antakse teada NATO liitumise protsessi algusest.

Kommentaarid
(Külastatud 1,147 korda, 1 külastust täna)